Público
Público
REPRESSIÓ A L'INDEPENDENTISME

La Mesa del Congrés tomba la Llei d'amnistia amb els vots de PSOE, PP i Vox

La decisió impedirà que la iniciativa registrada fa una setmana pels partits independentistes s'arribi a debatre. Els lletrats de la cambra baixa havien recomanat en un informe que la normativa no s'admetés a tràmit

Representants d'ERC, JxCat, PDeCAT, la CUP, Òmnium Cultural i Amnistia i Llibertat davant del Congrés en la presentació de la llei d'amnistia, el 16 de març de 2021.
Representants d'ERC, JxCat, PDeCAT, la CUP, Òmnium Cultural i Amnistia i Llibertat davant del Congrés en la presentació de la llei d'amnistia, el 16 de març de 2021. Andea Zamorano / ACN

La Mesa del Congrés no ha admès a tràmit la Llei d'Amnistia, registrada pels grups independentistes tot just fa una setmana. Així doncs, la iniciativa no es podrà debatre al ple de la cambra baixa. El PSOE, el PP i Vox han tombat aquest dimarts al matí la proposició de llei d'ERC, JxCat, PDeCAT i CUP després que els lletrats del Congrés recomanessin dilluns en un informe que no es tramités perquè "la concessió d'un indult general" als presos independentistes "entraria en una contradicció palmària i evident" amb l'article 62 i) de la Constitució, que diu que no es poden concedir "indults generals". Els representants d'Unidas Podemos s'ha mostrat en contra de la no admissió a tràmit.

Fa una setmana que les formacions independentistes van registrar el text que demana l'amnistia per a "tots els actes d'intencionalitat política" vinculats a "la lluita democràtica per a l'autodeterminació de Catalunya" que hagin estat "tipificats com a delictes o com a conductes determinants de responsabilitat administrativa" i es duguessin a terme "des de l'1 de gener de 2013 i fins al moment de l'entrada en vigor d'aquesta llei".

El PSOE, PP i Vox ja s'hi van mostrar en contra mentre que Unidas Podemos no havia aclarit si hi votaria a favor o s'abstindria

Òmnium portarà novament la llei al Congrés

Més enllà de les crítiques dels partits independentistes per la decisió de la Mesa del Congrés -a la qual hi presentaran recurs-, també s'hi ha pronunciat Òmnium Cultural. El seu vicepresident, Marcel Mauri, ha anunciat  que l'entitat exercirà el dret a petició per portar de nou la Llei d'Amnistia al Congrés. Mauri també ha criticat que el PSOE se sumi a l'extrema dreta i negui el debat "democràtic" a la cambra baixa espanyola i ha parlat d'una "triple ofensiva política, ciutadana i social" a favor de l'amnistia i que convocaran una mobilització a les places del país el 10 d'abril per recollir signatures.

El dret a petició és una iniciativa que permet la legislació espanyola perquè qualsevol ciutadà pugui portar al Congrés una petició perquè és tramiti una llei. L'entitat apostava per la via política però que després de la decisió de la Mesa de la cambra baixa ara s'aposta per la cívica i el dret a petició.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?