Público
Público
EMERGÈNCIA SANITÀRIA

Metges de Catalunya reclama incorporar mil facultatius a l'atenció primària per afrontar la nova etapa de la Covid-19

El sindicat recorda que s'ha assumit l'atenció a residències i la detecció de casos comunitaris amb proves PCR. A més a més, recalca que s'arrossega un dèficit de puntual des de les retallades de fa uns anys, que no s'han recuperat. 

Metges de Catalunya protesten durant la vaga dels treballadors d'atenció primària i metges contra la saturació de feina. @metgescatalunya
Manifestació convocada per Metges de Catalunya durant el 2018 per reclamar més plantilla a l'atenció primària.

acn

Metges de Catalunya (MC) estima que l'atenció primària necessita incorporar més de 1.000 facultatius per encarar "amb garanties" la nova etapa de la Covid-19. En aquesta etapa, recorda el sindicat, la primària ha assumit noves competències derivades del coronavirus com l’atenció a les residències geriàtriques, la detecció de nous casos comunitaris mitjançant les proves PCR a pacients amb simptomatologia d’infecció i el seguiment dels seus contactes.

Segons el sindicat, aquest nivell assistencial "continua arrossegant un dèficit important de plantilla que es farà més evident". Concretament, denuncien que només a la xarxa de l'Institut Català de la Salut (ICS), que gestiona el 80% dels ambulatoris, "es van perdre més de 900 facultatius a causa de les retallades". Des de llavors, asseguren, "únicament s’han reposat un centenar de professionals arran del compliment parcial dels acords de sortida de vaga de finals de 2018, que preveien una contractació de 309 nous metges i metgesses de família".

Per això, exigeixen a Salut una "inversió notable en recursos humans" que per tal d’assumir les noves funcions de suport en el control epidemiològic i continuar atenent la població amb patologia crònica "amb uns estàndards mínims de qualitat". A més, MC, també demana una provisió "adequada" de material de protecció individual i un "redisseny organitzatiu i assistencial de l’atenció primària", amb l’objectiu d’absorbir tota l’activitat "postergada" per la pandèmia sense posar en perill ni els professionals ni els usuaris.

Complement específic de perillositat

Finalment, el sindicat demana la qualificació de "malaltia professional" per als facultatius contagiats pel coronavirus, un complement específic especial de perillositat i la "reversió de les retallades" aplicades des de 2010 que han suposat una pèrdua del 30% del poder adquisitiu del metge. "Cal que es reconegui a tots els nivells el paper fonamental del professional de medicina familiar i comunitària, no tan sols en la contenció de l’expansió de la Covid-19, sinó també en la humanització de l’exercici mèdic", conclou Metges de Catalunya.