Público
Público

Milers de sanitaris i docents es manifesten pel centre de Barcelona per reclamar millores en els serveis públics

La protesta ha arrencat a la plaça Sant Jaume i ha acabat davant del Parlament, on els sindicats convocants han llegit un manifest conjunt i han demanat més finançament. Entre d'altres hi han participat la Ustec, la CGT, Catac o la Intersindical 

25/01/2023 - La plaça Sant Jaume de Barcelona plena de sanitaris i docents que es manifesten aquest dimecres.
La plaça Sant Jaume de Barcelona plena de sanitaris i docents que es manifesten aquest dimecres. Norma Vidal / ACN

Milers de sanitaris i docents s'han manifestat aquest dimecres al migdia pel centre de Barcelona per reclamar millores professionals i salarials i més recursos per als serveis públics. La mobilització conjunta dels dos sectors ha arrencat a les 11:30h a la plaça Sant Jaume i ha acabat al Parlament, on segons la Guàrdia Urbana de Barcelona ha congregat uns 6.500 assistents. Les organitzacions convocants, en canvi, eleven la dada a 10.000 persones. 

A les 10h, el Departament d'Educació situa el seguiment de la vaga docent en el 7,5%, mentre que el de Salut informa que la dels sanitaris és del 17,5%, si bé el sindicat Metges de Catalunya ha donat la xifra del 75%. La vaga continuarà amb una nova jornada aquest dijous. 

La portaveu de la Mesa Sindical de Sanitat, Anna Alcalà, ha alertat que la situació és "penosa" i que treballen "sota mínims". A més, ha remarcat que han cridat a la vaga a tots els professionals i no només als metges –Metges de Catalunya ha fet la seva pròpia convocatòria- perquè el problema és generalitzat. La portaveu d'Ustec -el principal sindicat en l'educació-, Iolanda Segura, ha reclamat revertir definitivament les retallades fetes fa una dècada als serveis públics.

A la convocatòria conjunta hi han participat la USTEC, La Intersindical, la CGT, la CNT, la Coordinadora Obrera Sindical (COS), CATAC, la USOC, Infermeres de Catalunya, FAPIC, CSIF, Professors de Secundària i CCOO entre els professionals, a banda de col·lectius com la Marea Blanca, la Marea Pensionista o el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC).

Els manifestants han cridat lemes com "Revertiu les retallades o vaga, vaga, vaga", "Educació i sanitat pública i de qualitat", "Pública sí, privada no" i "No, no, no a la privatització". A més, porten pancartes en què s'hi poden llegir frases com "Salvem els serveis públics, defensem l'educació i la sanitat", "Per una educació veritablement inclusiva", "100% jornada, 100% salari personal PAS" i "Bye bye Cambray".

Un cop davant del Parlament, on ha finalitzat la marxa, els representants dels diferents sindicats convocants han llegit un manifest conjunt on han insistit i remarcat que tant el sistema educatiu com el sanitari estan al límit, i han amenaçat de continuar amb les mobilitzacions si el Govern no es decideix a revertir la situació. Entre d'altres, s'han sentit crits com "Els diners del HardRock, per l'ensenyament", "Què exigim al Govern? Més finançament" o "Esquerra, si això dura, us passarà factura".

Serveis públics "molt devaluats"

En l'àmbit sanitari, la portaveu de la Mesa Sindical de la Sanitat ha lamentat que els serveis públics estan "molt devaluats" i que s'estan "perdent". Entre les seves reclamacions ha recordat la jornada laboral de 35 hores, l'equiparació a l'alça de tots els convenis, la jubilació als 60 anys i posar fi a les ràtios "altíssimes" i a la sobrecàrrega. També demanem millores salarials ja que ha assegurat que des del 2008 han perdut un 30% del poder adquisitiu i en podrien prendre fins a un 16% fins al 2024. Ha lamentat que fins ara només han rebut "bones paraules" del Departament de Salut i ha reclamat solucions efectives.

Postures allunyades entre Educació i els sindicats

La vaga en l'àmbit educatiu arriba després que el Departament d'Educació i els sindicats mantinguessin la setmana passada una darrera reunió que no va permetre assolir un acord. Educació ha fet una darrera proposta que contempla la recuperació del complement retributiu dels estadis a sis anys –amb les retallades va passar a nou- i l'equiparació del sou dels professors d'FP als de secundària aquest 2023. Els sindicats ho consideren insuficient i demanen també incorporar altres temes com la reducció de dues hores lectives per als docents majors de 55 anys, la negociació del calendari escolar i un pacte d'estabilitat docent.

Segura ha asseverat que els posicionaments estan allunyats i que no hi ha sintonia. Ha valorat positivament la darrera proposta però l'ha considerat insuficient. Per això, ha reclamat donar resposta a totes les reivindicacions i no ha descartat noves mobilitzacions si això no passa.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?