Cargando...

1 DE MAIG

Mobilitzacions digitals en l’1 de Maig del confinament

UGT i CCOO insten a "omplir les xarxes" per defensar la salut laboral, la CGT planteja accions als carrers malgrat les limitacions i la Intersindical demana territorialitzar les prestacions d’atur.

Publicidad

Treballador de la construcció en una obra. AINA MARTÍ.

barcelona, Actualizado:

Aquest 1 de Maig, Dia del Treballador, serà diferent de qualsevol altre. La pandèmia del coronavirus, que ha forçat el confinament vital i laboral, ha obligat els sindicats catalans a plantejar les seves reivindicacions tradicionals sense la possibilitat de sortir al carrer. En plena crisi sanitària i laboral, on els ERTO (expedients de regulació temporal d’ocupació) han afectat uns 700.000 treballadors catalans, els representats sindicals reivindiquen la importància de la salut laboral com a eix de les mobilitzacions, enguany exclusivament telemàtiques pel context. Sota el lema "Salut, treball i justícia social. La prioritat és la vida", UGT i CCOO adverteixen que la situació sanitària ha servit per destapar el dèficit en els serveis de riscos laborals de les empreses, externalitzats en la majoria de casos.

Publicidad

Un model “injust, inútil i cruel”

La Covid-19 ha revelat la fragilitat i la precarietat dels serveis de riscos laborals de les empreses. Aquest és el missatge que llença la secretaria d’Acció Social de CCOO Catalunya, Cristina Torre. "No podem seguir amb l’externalització, sinó que hem de fomentar la col·laboració entre la sanitat pública i els serveis de salut de les empreses", proposa Torre. Al plantejament s’afegeix la importància i la necessitat de recuperar el valor de la feina del sector de les cures essencials, que encapçala els índexs de precarietat laboral.

Click to enlarge
A fallback.

Els secretaris general de CCOO i UGT de Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros. UGT.

Per a CCOO, l'aturada provocada per la Covid-19 ha demostrat que l’actual model econòmic és "injust", "inútil i "cruel" i assegura que, un cop passada la pandèmia, cal apostar pels serveis públics i "el bé comú". Javier Pacheco va demanar als governs, tant a l’estatal com a l’autonòmic, que comencin a pensar en la reindustrialització del teixit productiu català, en el reforç dels serveis públics i la protecció social i en reformes de polítiques fiscals per proveir l'administració de recursos.

CGT: accions simbòliques al carrer

Preparar accions de protesta simbòliques a llocs físics. Aquesta és una de les iniciatives que ha anunciat la Confederació General del Treball (CGT) a Catalunya. Tot i que fonts del sindicat no han volgut desvelar els llocs on es produiran les mobilitzacions, sí que han explicat que "farem soroll a espais vinculats a centres de poder econòmic". Malgrat que amb les accions trencaran el confinament, la CGT detalla que ho farà amb una distància social de seguretat. D’aquesta forma, l’organització vol recuperar el caràcter reivindicatiu tradicional de la jornada del Dia del Treballador.

Publicidad

"Ens sembla dramàtic que es deixi treballar als empleats sense les mesures de protecció adients, limitant la vida de les persones als interessos empresarials i econòmics", diu la CGT

"Primer de maig, primer les nostres vides". Aquest és el lema amb el qual es manifestarà als carrers i a les xarxes la CGT. "Ens sembla dramàtic que es deixi treballar als empleats sense les mesures de protecció adients, limitant la vida de les persones als interessos empresarials i econòmics". Amb aquesta reivindicació, la CGT anuncia accions de protesta a la via pública i a l’entorn digital.

Publicidad

Les pedres de la crisi anterior

El sindicat independentista Intersindical-CSC s’ha adherit a la plataforma ciutadana Alcem-nos per protestar telemàticament l’1 de maig. En el seu manifest, recalquen dos factors: les conseqüències de la crisi sanitària, que derivaran en desgràcies laborals, i el fet de portar encara a la motxilla les pedres de la crisi anterior que no s’han superat.

La Intersindical denuncia que les millores econòmiques dels darrers anys no havien arribat als treballadors

Publicidad

El responsable de comunicació de la Intersindical-CSC, Jesús Palomar, lamenta que "les millores econòmiques dels darrers anys a governs i empreses no s’han traslladat als treballadors, que continuen amb la precarització i les mancances de la Reforma Laboral". Per a l’1 de Maig, el sindicat exhorta a inundar les xarxes, igual que altres anys s’ha sortit al carrer. En aquesta ocasió amb el lema "Alcem-nos, república, treball i justícia social". Palomar exigeix a l’Estat que territorialitzi les prestacions d’atur a les persones afectades per ERTO per no condemnar milers de catalans la pobresa.

La Covid-19 empeny la UGT a presentar un ERTO

El sindicat UGT de Catalunya s’ha vist obligat a presentar un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) per la crisi del coronavirus. L’expedient, que ja s’ha entregat al Departament de Treball, es justifica per raons productives derivades de l’aturada de l’activitat. La intenció del sindicat és suspendre els contractes d’una part de la plantilla i reduir la jornada laboral de la resta a tots els centres de treball.

Després de la presentació del ERTO, el sindicat CGT va denunciar l’expedient davant de la Inspecció de Treball, acusant la UGT de “derivar als fons públics els pagaments de les nòmines de part dels seus treballadors”, segons afirma en un comunicat. La CGT precisa que el moviment d’UGT es produeix la mateixa setmana en la qual el Parlament de Catalunya ha aprovat els seus pressupostos, que atorguen 6,1 milions d’euros a UGT i CCOO per facilitar la concertació social. A més, el sindicat creu que la UGT no ha patit cap pèrdua d’ingressos per afiliació ni per caiguda de l’activitat.

Publicidad