Público
Público

El Molí d'Espígol de Tornabous va ser la ciutat més gran i complexa dels ilergets

Ho confirmen els darrers treballs arqueològics, que han permès conèixer millor l'evolució i construcció de la porta monumental d'accés del sector est. És "molt probable" que fos una de les capitals d'aquest poble iber

Part del sector que s'ha excavat en les darreres campanyes al Molí d'Espígol de Tornabous
Part del sector que s'ha excavat en les darreres campanyes al Molí d'Espígol de Tornabous. Anna Berga / ACN

Els treballs arqueològics a la ciutat ibèrica del Molí d'Espígol a Tornabous (Urgell) confirmen la importància de la que fou la ciutat més gran i complexa dels ilergets, així com la monumentalitat de les seves estructures defensives. El coordinador de les excavacions i recerca, Jordi Principal, ha afirmat que han tret a la llum unes infraestructures de defensa "considerables, de prestigi i monumentals" que permeten confirmar "la importància i la dignitat" d'aquesta ciutat iber.

En concret, la campanya ha permès conèixer millor l'evolució i la construcció durant el període ibèric ple, entre el segle IV i III aC, de la porta monumental d'accés del sector est, que s'havia descobert en anteriors excavacions. S'ha documentat una rampa i enllosat d'entrada a la ciutat, i s'ha aprofundit en el bastió massís que flanqueja aquest accés per la banda nord.

Principal ha dit que es tracta del jaciment "més important del període ibèric ple a les Terres de Ponent", i que és "molt probable" que el Molí d'Espígol fos una de les capitals dels ilergets. És un nou pas que reforça la hipòtesi que diu que la ciutat correspon a la desapareguda Atanagrum, la capital dels ilergets. Es tracta d'una teoria que no es pot demostrar fins que els arqueòlegs trobin "una resta epigràfica on posi Atanagrum".

Les excavacions les van realitzar set arqueòlegs durant l'abril passat i formen part d'un projecte quadriennal del Museu d'Arqueologia de Catalunya. La recerca al jaciment continuarà l'any vinent amb l'objectiu de conèixer millor la porta est, documentar la part sud, identificar els nivells de pas i veure com s'accedia a l'interior de la ciutat. A partir es vol treballar en un nou pla quadriennal per continuar les excavacions i les actuacions d'adequació de l'espai.

El jaciment ibèric del Molí d'Espígol està declarat Bé Cultural d'Interès Nacional des de l'any 2009, i constitueix un dels exemples més desenvolupats i complexos del sistema urbanístic de la cultura ibèrica dels ilergets. Aquests van dominar una gran part de les actuals províncies de Lleida i Osca entre els segles VI i I aC.

Visites guiades gratuïtes

Des de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural amb l'Ajuntament de Tornabous s'oferiran visites guiades gratuïtes a la ciutat ibèrica del Molí d'Espígol aquest mateix dissabte, així com el 20 de juny, el 27 de juliol i el 31 d'agost. Els impulsors tenen l'objectiu de facilitar l'accés dels ciutadans al jaciment i promoure la seva difusió i coneixement.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?