Este artículo se publicó hace 4 años.
Només un 6% de la població de Catalunya té anticossos de la Covid-19
L'estudi de seroprevalença presentat aquest dimecres assegura que el 5,9% dels catalans i el 5% dels ciutadans de tot l'Estat ha generat anticossos del coronavirus. A la demarcació de Barcelona es dispara fins el 7,1%, i baixa al 2,5% a les comarques de Girona, el 3,7% a les de Lleida i l'1,6% a la demarcació de Tarragona.
Barcelona-Actualitzat a
Les dades preliminars de l'estudi de seroprevalença determinen que només el 5,9% dels catalans i un 5% de la població de l'Estat espanyol té anticossos del coronavirus. El ministre de Sanitat, Salvador Illa ha afirmat que "no hi ha immunitat de ramat", ja que el 5% estaria lluny del 60 o 70%, xifra que demostra que un grup ha aconseguit la immunitat respecte a un virus.
Aquest dimecres s'han donat a conèixer els resultats de la primera onada de l'estudi, que ha comptat amb una participació del 75% i en el que el 89% ha accedit a prendre una mostra de sang.
Segons els primers resultats de l’estudi de seroprevalença, un 7,1% de la població de la demarcació de Barcelona, un 2,5% de la de Girona, un 3,7 de la de Lleida i un 1,6 de la de Tarragona presenten anticossos contra la malaltia. L’estudi constata la prevalença d’anticossos és similar entre homes i dones i menor en nadons, nens i joves. També que a més simptomatologia major és la prevalença i que en els casos de pèrdua de l’olfacte, el percentatge s’eleva fins al 43%. La investigació també constata que un 26% dels positius són asimptomàtics i un 87% dels participants que han donat positiu en proves PCR, tenen anticossos.
No obstant això, les zones amb major prevalença és cinc vegades que a les zones on hi ha hagut una menor presència de virus en la població, segons ha anunciat en una roda de premsa la directora del Centre Nacional d'Epidemiologia i directora científica de l'estudi, Marina Pollán; al costat del ministre de Sanitat; el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque; el secretari general de Sanitat, Faustino Blanco; i la directora de l'Institut de Salut Carlos III i directora executiva de l'estudi, Raquel Yotti.
"Aquest estudi ens aporta una radiografia de l'epidèmia del nostre país i la conclusió que hem tret és que ve a confirmar les hipòtesis sobre les quals hem treballat i en què es fonamenta el pla de desescalada", ha dit Illa, que ha destacat la col·laboració de les comunitats autònomes en la realització de la feina.
L'estudi va començar el passat 27 d'abril a la major part de les comunitats autònomes i ha estat elaborat pel Ministeri Sanitat, al costat de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII), l'Institut Nacional d'Estadística (INE), amb la col·laboració de les comunitats autònomes. Hi han participat 1.416 centres de salut i 2.600 professionals sanitaris.
L'objectiu és estimar la prevalença d'infecció del nou coronavirus a l'Estat espanyol mitjançant la determinació d'anticossos enfront de virus per comunitats autònomes, províncies, edat i sexe. Per a això, es va a estudiar, en tres onades, a 90.000 persones de totes les edats, comunitats i províncies, a les quals se'ls va convidar a participar per telèfon.
En aquest sentit, el ministre Duque ha destacat que el treball és un dels "més sòlids" dels països occidentals tant pel grau de representativitat que té com pel nombre de proves fetes. "És enormement ambiciós i estem molt orgullosos d'ell mateix", ha assegurat.
I és que, tal com ha recordat Blanco, a les persones que hi participen se'ls realitza un test ràpid d'immunocromatografia per tal de conèixer la presència, o no, d'anticossos en sang; i un test de mesura d'anticossos en sèrum, el qual es realitzarà de forma centralitzada en els participants que acceptin l'extracció per venipunció de la mostra de sang.
Segons ha explicat Yotti, l'anàlisi d'aquestes proves ha estat realitzada per 28 laboratoris de microbiologia situats a tot l'Estat. Així mateix, els participants han de respondre un qüestionari epidemiològic per tal de conèixer l'existència d'un diagnòstic previ de la Covid-19, la presència o antecedents de símptomes compatibles amb aquesta malaltia i els principals factors de risc coneguts.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..