Público
Público

Participació ciutadana Molta participació presencial en la consulta d'Aiguafreda per decidir si continua al Vallès Oriental o passa a Osona

Els resultats de la votació es coneixeran dimarts i si bé no són vinculants, la voluntat de l'Ajuntament és fer-ne cas. El 1987, els veïns ja van votar en una consulta similar i van optar seguir al Vallès, tot i que aleshores no existia l'Hospital de Vic

29/05/2022 - Una veïna d'Aiguafreda diposita el seu vot en la consulta per decidir de quina comarca ha de formar part el municipi.
Una veïna d'Aiguafreda diposita el seu vot en la consulta per decidir de quina comarca ha de formar part el municipi. Carola López / ACN

Força participació presencial aquest diumenge a Aiguafreda, en la consulta en què els veïns d'aquest municipi decideixen si es mantenen a la comarca del Vallès Oriental o volen passar a formar part d'Osona. Tot i que es podia participar presencialment o telemàticament a la consulta, molts ciutadans han preferit posar el seu vot a l'urna que s'ha instal·lat al vestíbul de l'ajuntament des de les nou del matí fins a les 20.00 hores.

L'alcalde, Miquel Parella, ha assegurat en declaracions a l'ACN que ha tingut "molta participació presencial", cosa que l'ha sorprès gratament. A parer seu, "és un bon símptoma" perquè en experiències similars anteriors els veïns preferien votar telemàticament. Els resultats de la votació, que es coneixeran dimarts, no són vinculants, però la voluntat del consistori és fer cas del resultat.

Parella ha explicat que s'ha creat una comissió integrada per tots els grups municipals amb representació al consistori que haurà de valorar en funció dels resultats. L'Ajuntament s'ha fixat un mínim d'un 33% de participació perquè el resultat sigui representatiu. La mitjana dels últims processos participatius al municipi és d'un 12% i l'opció telemàtica és la més utilitzada. La pregunta és "A quina comarca creu que hauria de pertànyer el municipi d'Aiguafreda?" i el nom de les dues comarques com a possibles respostes. L'equip de govern (JxCat) ha mantingut la neutralitat davant la consulta i ha donat llibertat de vot als seus regidors.

Entre els veïns hi ha diversitat d'opinions. Fins i tot algun matrimoni ha fet broma perquè l'home votava una comarca i la dona l'altra. L'Albert Zarco és un dels ciutadans que aquest diumenge s'ha animat a votar presencialment. Ell ha defensat la consulta tot subratllant que "és important demanar l'opinió dels habitants d'Aiguafreda". "Personalment, tota la vida laboral i personal la faig a Osona i crec que m'afavoriria molt tenir els serveis a aquesta comarca", ha revelat.

També ho veu així la Sònia Esteve, que s'ha acostat al vestíbul de l'Ajuntament per participar en la consulta. Ella no creu que administrativament canviïn moltes coses. "L'hospital continuarà sent el mateix i l'administració escolar continuarà sent la mateixa", ha afirmat. Segons ella, aquesta votació "és una qüestió més sentimental: si et sents més vinculat a la comarca d'Osona o al Vallès". "Jo em sento més vinculada a Osona perquè treballo a Vic i tinc tendència a anar més amunt que cap avall", ha explicat per justificar el seu vot.

Aiguafreda té 2.600 habitants i s situa a l'extrem nord del Vallès Oriental, a tocar d'Osona

No és la primera vegada que Aiguafreda vota a quina comarca vol pertànyer. Ja ho va fer l'any 1987 quan els veïns van decidir per més d'un 90% seguir al Vallès Oriental. En aquella ocasió la votació es va anomenar "enquesta sondeig voluntària" i la majoria es van decantar pel Vallès sobretot per l'Hospital de Granollers, ja que en aquells moments encara no existia l'Hospital General de Vic. L'alcalde ha contat que en aquell moment la votació gairebé es va convertir en una tria sobre a quin hospital volies anar.

El municipi d'Aiguafreda, de 2.600 habitants, està situat a l'extrem nord del Vallès Oriental, a tocar d'Osona, i, tot i que depèn del partit judicial de Granollers, forma part del Bisbat de Vic. A més, el municipi també va ser un dels fundadors de la Mancomunitat la Plana, un ens que presta serveis relacionats amb el medi ambient, els serveis socials i els funeraris.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?