Público
Público

PSOE, PP i Vox veten la comissió sobre els GAL tot i el criteri favorable dels lletrats del Congrés

Els serveis jurídics de la Cambra havien rebutjat citar Felipe González, però no s'havien posicionat en contra d'obrir una investigació parlamentària en la qual posteriorment l'expresident podria ser citat.

Felipe González
Felipe González en una imatge d'arxiu. (EFE)

La Mesa del Congrés ha rebutjat aquest dimarts obrir una comissió de recerca sobre el terrorisme d'Estat dels GAL i el paper de l'expresident del Govern Felipe González. L'òrgan de govern de la Cambra s'ha posicionat en contra d'aquesta recerca parlamentària amb els vots en contra de PSOE, PP i Vox i l'únic vot favorable dels membres d'Unidas Podemos.

La petició va ser impulsada la setmana passada per Bildu, i comptava amb el suport del PNB, ERC, JxCat, el BNG i la CUP. Aquest mateix dimarts es va conèixer que els lletrats no s'havien posicionat en contra d'obrir la comissió. Els serveis jurídics del Congrés sí que havien rebutjat la possibilitat que González comparegués en el Congrés de manera 'directa', sota el pretext que l'expresident ja no ocupa cap càrrec públic i no té el deure de sotmetre's al control parlamentari.

No obstant això, no van rebutjar la possibilitat d'obrir una comissió sobre l'assumpte dels GAL en la qual posteriorment González acudís com a compareixent per donar explicacions. Els lletrats entenen que cada comissió té el seu propi pla de treball i tria als seus propis compareixents.

L'encarregat d'anunciar-ho ha estat el secretari primer de la Mesa i diputat d'Unidas Podemos Gerardo Pisarello, que ha qualificat la decisió de l'òrgan com una "mala notícia". "Parlar sobre els GAL no és parlar sobre el passat, és parlar de les clavegueres instaurades pel franquisme, que van estar en la transició i que operen avui contra el Govern espanyol de la mà de l'extrema dreta. Era una manera de demanar disculpes a les víctimes del terrorisme d'Estat", ha assegurat.

Pisarello ha relacionat els dos vetos que PSOE, PP i Vox han utilitzat a la Mesa en les últimes setmanes per evitar recerques sobre González i sobre Joan Carles I, i ha advertit que el Congrés "no pot ser utilitzat com un mur per a protegir l'opacitat de ningú, es cridi Felipe González o es cridi Joan Carles de Borbó. Ni res ni ningú en una democràcia pot pretendre quedar al marge de l'escrutini públic".

Sobre la comissió de recerca del rei emèrit, el diputat ha anunciat el registre d'una petició de reconsideració que haurà de ser vista en la Junta de Portaveus i posteriorment en la Mesa.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?