Público
Público

El públic del cinema remunta un 20% a Catalunya però continua lluny de les dades prepandèmiques

Les sales catalanes van rebre l'any 2023 13,7 milions d'espectadors, encadenant tres anys de remuntada però sense recuperar els 18,8 milions de 2019. Catalunya és la comunitat de l'Estat on menys millora l'assistència

Espectadors a un cinema - Violeta Gumà
Espectadors a un cinema - Violeta Gumà.

Els cinemes catalans van rebre l'any 2023 13,77 milions d'espectadors i encadenen tres anys de remuntada postpandèmia, amb un 20% més d'entrades venudes respecte del 2022. Tot i la recuperació del sector després de la patacada de l'emergència sanitària del coronavirus (4,9 milions d'espectadors l'any 2020), les sales encara no han tornat al punt on eren just abans de la pandèmia: el 2019 es van vendre 18,8 d'entrades milions, un 26% més que l'any passat.

Són dades que ha fet públiques la Federació de Cinemes d'Espanya (FECE) i el Gremi d'Exhibidors de Catalunya aquest dimecres, que també acrediten una recaptació de 95,4 milions, un 25,7% superior a la de l'any anterior. Pel que fa al nombre de pantalles en funcionament, es constata una nova pèrdua de finestres per a l'exhibició: de 626 l'any 2022 a les 600 que es comptabilitzen en tancar 2023, segons el dossier de la FECE Las sales de Cine: Datos 2023.

Catalunya és la segona comunitat autònoma en nombre d'espectadors per darrere de Madrid, que va tenir 15,2 milions, per bé que és la catalana és la regió que menys ha remuntat l'assistència. "Les dades catalanes són molt similars a les de la resta d'Espanya, però la freqüència d'assistència està una mica per sota amb Madrid per diversos factors", ha detallat el president del Gremi de Cinemes de Catalunya, Jordi Agustí. L'Estat va tancar l'any amb 77,8 milions d'espectadors, un 26% més que els 61,2 de 2022, mentre la facturació va créixer un 31%, amb 504,5 milions.

Com a Catalunya, la xifra d'assistència encara és lluny de la prepandèmia, en concret un 24% per sota dels 105,5 milions de 2019, que cal destacar que havia estat el millor any a les taquilles en més d'una dècada. Espanya és el segon dels principals països europeus del mercat cinematogràfic en recuperació de públic respecte l'any 2022, només per darrer d'Itàlia que ha crescut un 61,6%. Pel que fa al nombre de cinemes oberts, n'hi ha més que abans de la pandèmia: 751.

El Gremi destaca tres anys de creixement

El president del Gremi de Cinemes de Catalunya ha destacat que la part positiva és que per tercer any consecutiu estan incrementant l'assistència als cinemes respecte de l'any anterior, i la negativa és que s'està per sota dels nivells prepandèmia. "Confiem que en aquests pròxims anys seguim amb aquesta trajectòria de recuperació per assolir els nivells que ens toquen", ha afegit.

Agustí ha remarcat que aquest any han començat amb unes xifres una mica per sota de l'any passat perquè hi havia l'efecte Avatar, però esperen que això es "vagi arreglant a poc a poc al llarg de l'any: La industria continua invertint i estem molt segurs que el nostre futur és estable, sòlid i llarg". Tot i reconèixer que hi ha hagut alguns tancaments de sales de cinema, també ha destacat que hi ha hagut algunes obertures: el president del Gremi ha ressaltat que el balanç de les pantalles i de cines s'ha mantingut estable.

Pel·lícules més vistes

Les pel·lícules més vistes a escala estatal van ser Barbie amb 5,3 milions d'espectadors, Super Mario Bros. La pel·lícula amb 4,4 milions, Avatar: el sentido del Agua amb 3,37 i Oppenheimer amb 3,1 milions. La primera cinta de producció espanyola, i vuitena al rànquing total, va ser Campeonex amb 1,9 milions d'espectadors. El mateix informe destaca la influència positiva de la Festa del Cinema, que va portar 2,1 milions d'espectadors en dues cites, així com de la campanya Cinema Sénior o la venda d'entrades gràcies al Bo Cultural.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?