Público
Público
REPRESSIÓ CONTRA L'INDEPENDENTISME

Puigdemont: "El Parlament Europeu haurà de decidir si permet l'empresonament de dissidents"

L'expresident de la Generalitat i eurodiputat de Junts qualifica de "lamentable" però previsible el resultat de la votació al Comitè d'Afers Jurídics sobre retirar-li la immunitat parlamentària. Si finalment se'ls hi retira a ell i als exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, assegura que "la batalla continuarà" als tribunals i que estan "preparats".

Els eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí durant la roda de premsa a l'Eurocambra.
Els eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí durant la roda de premsa a l'Eurocambra. Natàlia Segura / ACN

L'expresident de la Generalitat i eurodiputat Carles Puigdemont veu "previsible" que l'Eurocambra li retiri la immunitat, però ha assegurat que no dona "la batalla per perduda". "El Parlament Europeu haurà de decidir si accepta la pressió espanyola i permet l'empresonament de dissidents", ha dit el líder de JxCat en una roda de premsa després de l'aprovació aquest dimarts al Comitè d'Afers Jurídics de la proposta per retirar-li la protecció parlamentària. Puigdemont ha admès que el resultat al comitè "no és molt esperançador", i l'ha qualificat de "lamentable". Per això, l'expresident ha avançat que "la batalla continuarà" als tribunals i que estan "preparats". JxCat es planteja demanar mesures cautelars al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) si el Parlament Europeu els hi retira la immunitat.

JxCat veu "irregularitats" en el procediment

Aquest recurs aniria de la mà d'una demanda contra la gestió del suplicatori per part del Comitè d'Afers Jurídics que ha preparat la proposta d'aixecament de la immunitat, segons ha explicat el també eurodiputat de JxCat Toni Comín. Des de JxCat veuen "irregularitats" en el procediment, com "la manca d'imparcialitat" del president del comitè, l'eurodiputat de Ciutadans, Adrián Vázquez, i del ponent del cas, l'ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki.

"La batalla no s'acaba amb el ple del Parlament Europeu", ha afirmat Puigdemont de cara a la votació definitiva, que serà durant la setmana del 8 de març.

L'informe nega que la causa de l'1-O "danyi" l'activitat de Puigdemont com a eurodiputat

L'informe de l'Eurocambra, el contingut del qual s'ha conegut aquest dimecres, assegura no hi ha "evidències" que la causa de l'1-O "danyi l'activitat política" de  Puigdemont com a eurodiputat. "L'acusació clarament no té cap relació amb el càrrec de Carles Puigdemont com a membre del Parlament Europeu, sinó amb la seva antiga posició com a president de la Generalitat", recull el document elaborat pel ponent, Angel Dzhambazki, que fins ara estava protegit per la confidencialitat del procediment. L'informe aprovat pel Comitè d'Afers Jurídics que proposa l'aixecament de la immunitat a Puigdemont assegura que la cambra no "té cap competència per qüestionar la jurisdicció" del Tribunal Suprem, un dels arguments esgrimits pels eurodiputats de JxCat.

Com és habitual en aquest tipus d'informes, el text recorda que l'objectiu de la immunitat parlamentària és "protegir el parlament i els seus membres de procediments legals en relació amb activitats en l'exercici de funcions parlamentàries". En aquest sentit, el document recorda que Puigdemont és un dels implicats en la causa de l'1-O "amb l'única diferència que ell gaudeix de la immunitat com a membre del Parlament Europeu". "Cal tenir en compte que Carles Puigdemont no és l'únic processat en el cas", apunta.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?