Público
Público
POLÍTICA

Puigdemont tira pel dret i anuncia el nou partit que vol aglutinar l'espai de JxCat

Ho fa sense esperar com es resol el debat intern al PDeCAT i explica que el dia 25 la nova organització celebrarà la seva assemblea constituent. El manifest amb què s'ha anunciat el partit que pretén reordenar l'espai postconvergent també el signen presos polítics, com Turull, Rull, Forn i Jordi Sànchez, els exiliats Toni Comín i Lluís Puig, els consellers Damià Calvet i Meritxell Budó i diversos diputats i alsaldes, entre d'altres. 

Pla mig de l'eurodiputat, Carles Puigdemont, després de pronunciar el seu discurs a l'acte del Consell per la República. Imatge del 29 de febrer del 2020. Eli Don | ACN
Carles Puigdemont durant l'acte que el Consell per la República va celebrar a Perpinyà al febrer. ACN

Sense esperar a veure com acaben les negociacions -de moment, encallades- entre la Crida i el PDeCAT, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha decidit tirar pel dret i anunciar la creació d'un nou partit polític per aglutinar tot l'espai representat a través de Junts per Catalunya. Ho ha fet aquesta tarda, a través d'un missatge a Twitter amb una crida a participar a l'assemblea constituent que la nova formació celebrarà el proper dia 25. A més a més, ha difós un manifest signat per una cinquantena de dirigents, entre els que destaquen els presos polítics Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn, els exiliats Lluís Puig i Toni Comín, els consellers Damià Calvet i Meritxell Budó, l'alcaldessa de Girona -i diputada-, Marta Madrena, els diputats Elsa Artadi, Gemma Geis, Anna Geli, Aurora Madaula o Josep Costa -també vicepresident al Parlament; la vicepresidenta del PDeCAT i diputada al Congrés Miriam Nogueras o el portaveu de la Crida, Antoni Morral, entre d'altres.

També hi ha absències importants, com ara les del president del Govern, Quim Torra; la cúpula del grup de JxCat al Parlament que formen Albert Batet i Eduard Pujol; els consellers Jordi Puigneró -que sona com a favorit de Puigdemont per ser el candidat efectiu- o Miquel Buch -que aspira a liderar el nou partit-; la també exconsellera i líder de JxCat a Madrid, Laura Borràs; o també l'eurodiputada i exconsellera Clara Ponsatí.

En una entrevista al mitjà digital Vilaweb, Ponsatí ha assegurat que el projecte de Puigdemont "està molt verd" i ha afirmat que "amb tan poca informació" és "normal" que ella no participi. Diu que tampoc se sent "especialment necessitada" de tenir un partit, atesa la feina que a al Parlament Europeu com a eurodiputada o al Consell per la República. Tanmateix, ha confiat que el partit de Puigdemont respongui a objectius "no electoralistes" i ajudi a aconseguir "la república que no vam fer".

En el missatge, Puigdemont afirma que "ens comprometem a fer de Junts per Catalunya una eina transversal, plural i eficaç al servei de la república catalana i de les persones". El manifest, al seu torn, exposa que "les persones sotasignades assumim la responsabilitat d'impulsar la constitució en forma de partit l'espai polític que des del desembre del 2017 s'ha articulat al voltant de Junts per Catalunya". "És l'hora de la generositat i la responsabilitat, el moment d'abandonar tensions estèrils i mirades massa sovint egocèntriques i enfocades al petit espai de cadascú. Cal sortit novament de la zona de confort si el que volem és no perdre tot el que aquests últims 10 anys hem estat capaços de guanyar", afegeix el text.

"És el moment d'abandonar tensions estèrils i mirades massa sovint egocèntriques i enfocades al petit espai de cadascú", afirma el manifest

L'objectiu polític de la nova formació serà assolir la independència –"el procés no té marxa enrere, del que es tracta és de seguir accelerant el procés"-. El partit vol interpel·lar "les persones que creuen que l'Estat espanyol no té cap voluntat de reformar-se ni tan sols de transformar-se en una democràcia i una economia socialment responsable i de prestigi al món, a sumar-se a aquest projecte". També s'adreça tant als votants de l'1-O com a les persones que a les diverses eleccions dels darrers anys han votat JxCat i fa una crida específica a tots els càrrecs electes de l'espai a implicar-se en el naixement de l'organització. Finalment, presenta l'espai com un partit de "construcció", però també de "confrontació i lluita".

El PDeCAT recorda que té la propietat de la marca 'JxCat'

Per contra el PDeCAT ja ha reaccionat al moviment de Puigdemont i ha recordat que tenen la propietat de la marca de 'Junts per Catalunya'. Fonts de la direcció del partit han explicat a l'ACN que la formació de David Bonvehí està a punt per presentar-se a les eleccions, si cal, en solitari. El PDeCAT avisa així Puigdemont -encara associat al PDeCAT-, que ha anunciat que crearà la nova formació sense esperar que es desencallin les negociacions entre Partit Demòcrata i la Crida. Bonvehí i Puigdemont van parlar per última vegada divendres passat, quan l'executiva va rebutjar la proposta dels presos de crear un partit nou. Bonvehí manté "màxim respecte" per totes les formacions que es creïn.

La direcció del PDeCAT -Bonvehí hi té àmplia majoria- insisteix que el partit continuarà fent acció política, al marge de les decisions que puguin prendre Puigdemont i el seu entorn. De fet, el Partit Demòcrata té la intenció de mantenir les negociacions amb la Crida, ja que Bonvehí té consensuades diverses reunions amb el president de l'associació, Jordi Sànchez -empresonat a Lledoners. El PDeCAT intenta marca perfil propi i assegura que "ningú" no decidirà el calendari que ha d'aplicar el partit. En aquest sentit, la formació de Bonvehí manté la intenció de celebrar el seu Consell Nacional entre el 25 i el 26 de juliol. L'assemblea constituent del nou partit de Puigdemont serà el mateix dia 25.

El dubte és què passaria en aquest Consell Nacional si els dirigents del PDeCAT afins a Puigdemont -com la pròpia vicepresidenta, Míriam Nogueras- boicotegen la reunió, per assistir a l'assemblea constituent del nou partit. Des de l'entorn de Bonvehí, a més, recorden que el PDeCAT no contempla la doble militància. D'aquesta manera, els associats al partit que vulguin formar part de la nova organització de Puigdemont s'hauran de donar de baixa del PDeCAT.