Cargando...

CULTURA

Quan la Generalitat animava a "aixafar el feixisme"

Una mostra al Palau Robert recupera la feina feta pel Comissariat de Propaganda, creat a Catalunya per defensar la causa republicana durant la Guerra Civil.

Publicidad

El cèlebre cartell de Pere Català Pic, encarregat pel Comissariat de Propaganda. — Govern

barcelona,

A Catalunya, l'octubre de 1936 es va crear el Comissariat de Propaganda, un organisme que va treballar per internacionalitzar la Guerra Civil i defensar la causa republicana, les polítiques de progrés social i les llibertats democràtiques i nacionals. De tota aquella estratègia comunicativa és d'on surt la mostra Aixafem el feixisme, que es pot visitar al Palau Robert fins al 2 d'abril.

Publicidad

Un recorregut cronològic estructurat en quatre àmbits

L'exposició s'estructura en quatre àmbits, el primer contextualitza la importància del desenvolupament de la publicitat a Catalunya i com les tècniques i el coneixement d'aquesta es van incorporar a la propaganda en esclatar el conflicte bèl·lic. La mostra segueix amb la posada en marxa del Comissariat de Propaganda, l'octubre de 1936. Una de les coses que criden l'atenció és que els serveis de propaganda de la Generalitat tenien molt clar que hi havia diferents necessitats comunicatives, i que no podien dir el mateix al combatent que es jugava la vida al front que a la rereguarda catalana, o a les principals democràcies europees. Així, per a cadascun d'aquests grups, l'exposició destina una sala on es mostren els diferents missatges.

Click to enlarge
A fallback.

Els serveis de propaganda tenien molt clar que hi havia diferents necessitats comunicatives, i que no podien dir el mateix al combatent que a la rereguarda

El tercer àmbit comença amb els anomenats Fets de Maig de 1937, una lluita armada pel poder a la rereguarda catalana entre els diferents partits i sindicats. L'esplendor inicial del Comissariat de Propaganda s'apaga, sobretot quan el Govern de la República es va traslladar a Barcelona a la tardor del 37.

Publicidad