Público
Público
caixa b

Rajoy rebutja en seu judicial l'existència de la caixa B del PP i Aznar nega haver cobrat sobresous

"Jo no he conegut cap comptabilitat paral·lela al PP", ha afirmat Aznar al judici sobre la caixa B dels populars a l'Audiència Nacional. "Absolutament fals", ha dit Rajoy sobre la versió de Luis Bárcenas que va afirmar que l'expresident era "perfecte coneixedor" de la comptabilitat opaca i que va destruir documentació amb una màquina destructora de papers.

L'expresident del govern espanyol i del PP Mariano Rajoy durant la declaració per videoconferència com a testimoni en el judici de la caixa B, el 24 de març de 2021.
L'expresident del govern espanyol i del PP Mariano Rajoy durant la declaració per videoconferència com a testimoni en el judici de la caixa B, el 24 de març de 2021. Senyal Audiència Nacional

L'expresident del govern espanyol i del PP Mariano Rajoy ha negat l'existència de la caixa B en la declaració d'aquest dimecres a la tarda com a testimoni al judici sobre la comptabilitat paral·lela del partit a l'Audiència Nacional. Per la seva part, l'expresident del govern espanyol i del PP José María Aznar ha afirmat que "mai" ha rebut sobresous i ha negat conèixer la caixa B dels populars. "Jo no he conegut cap comptabilitat paral·lela al PP", ha afirmat aquest dimecres a la tarda en la declaració com a testimoni al judici sobre la caixa B dels populars a l'Audiència Nacional. "Absolutament fals", ha dit Rajoy sobre la versió de l'extresorer del partit Luis Bárcenas -principal acusat al judici- que va afirmar que l'expresident era "perfecte coneixedor" de la caixa B i que va destruir personalment documentació amb una màquina destructora de papers.

Rajoy: "Comença a ser una vergonya tot això que estem vivint"

Rajoy ha assegurat que les afirmacions de Bárcenas són un "deliri" i el que planteja és "surrealista". "Comença a ser una vergonya tot això que estem vivint", ha dit i ha insistit: "No hi ha caixa B, hi ha els papers del senyor Bárcenas".
Rajoy ha assegurat que els va conèixer quan es van publicar a El País i que mai se li va entregar documentació sobre una comptabilitat B del partit. "No he triturat el que mai he tingut en les meves mans", ha afirmat. L'expresident ha argumentat que és "metafísicament impossible" que hagi pogut destruir uns papers que no havia vist mai abans que es publiquessin als mitjans.

L'expresident també ha dit que no se'l va informar mai de cap donatiu rebut pel PP. "Mai m'he ocupat d'afers econòmics ni dels ingressos ni de les despeses del PP", ha remarcat, i també ha negat haver rebut sobres amb diners en efectiu.

Rajoy ha argumentat que "més del 95% de les persones que apareixen" als papers de Bárcenas "han dit que és absolutament fals en el que es refereix a elles". "Tot el que es refereix a mi és mentida", ha afirmat. També ha subratllat que en 40 anys de militància al PP no havia sentit "cap dirigent, militant o treballador parlar de la famosa caixa B".

Aznar: "No sé què han fet els altres ni m'importa"

Per la seva part, Aznar ha afirmat que només tenia coneixement de la comptabilitat oficial del PP, "que es remetia puntualment al Tribunal de Comptes", i ha negat haver cobrat en B. "No he rebut cap sobresou", ha remarcat Aznar, que ha assegurat que sempre ha declarat a Hisenda tots els ingressos rebuts.

Sobre els papers de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, Aznar ha dit que no coneixia aquests papers ni coneix "cap indici sobre el seu fonament o justificació". Preguntat per les inicials "JM" que hi apareixen, l'expresident ha insistit: "No he rebut cap quantitat que correspongui a cap consideració que pugui afectar aquestes anotacions". "No sé què han fet els altres ni m'importa", ha dit Aznar, que s'ha desvinculat dels seus "successors" en la direcció del PP.

Aznar també ha assegurat que no ha autoritzat cap pagament i ha argumentat que no era la seva responsabilitat. "No he autoritzat cap pagament", ha repetit en diverses ocasions. L'exdiputat del PP Jaime Ignacio del Burgo va declarar que Aznar havia autoritzat "compensacions" que apareixen als papers de Bárcenas.

"Jaime Ignacio del Burgo és una persona molt respectable i pot tenir memòria d'alguna reunió que jo no recordi", ha dit Aznar que, tot i això, ha insistit que no va autoritzar cap compensació econòmica "per a ningú i en cap moment" i no tenia "cap coneixement" que se'n fessin.