Público
Público

El raper Valtonyc anirà a la presó

El Tribunal Suprem confirma la pena de tres anys i mig de presó que li va imposar l'Audiència Nacional per injuriar el rei i cantar: "Els Borbons són uns lladres".

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El raper Valtonyc

El raper Valtonyc anirà a la presó per injuriar el rei i cantar: "Els Borbons són uns lladres". El Tribunal Suprem ha confirmat aquest dimarts la condemna de tres anys i sis mesos de presó que l'Audiència Nacional va imposar a Josep Miquel Arenas Beltrán, conegut com a Valtonyc, per delictes d'enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la corona, i amenaces no condicionals en les seves cançons. Són dos anys per enaltiment del terrorisme, un per injúries greus a la Corona i sis mesos per amenaces.

Segons ha informat l'Alt Tribunal, la Sala rebutja els arguments de l'acusat, que va al·ludir a la llibertat d'expressió ia la creació artística, i va subratllar que el llenguatge del rap és extrem, provocador, al·legòric i simbòlic. "Els referits continguts no queden emparats per la llibertat d'expressió o difusió d'opinions invocada per l'acusat i la seva defensa", recalca la sentència del Suprem.

Consideren els magistrats que les cançons que va escriure i que va publicar a internet inclouen expressions de suport i lloança a les organitzacions terroristes GRAPO, ETA, i a alguns dels seus membres, així com contra el rei  i els seus familiars, i contra el president del Circulo Balear, Jorge Campos.

El Suprem entén que n'hi ha prou de llegir els fets declarats provats en la sentència -de febrer del 2017- "per comprendre la gravetat de les expressions contingudes i el seu correcte encaix en els tipus penals de referència".

Afirma que la sentència recorreguda no "reelabora" ni "treu de context" les lletres, que no són innòcues per si mateixes, sinó que les agrupa, a la fonamentació jurídica, per incloure-les en els tipus penals atribuïts a l'acusat.

Per als magistrats de l'Audiència Nacional es va tenir en compte que "la pluralitat de missatges continguts en les cançons publicats a internet i amb accés obert per l'acusat tenen un indubtable caràcter laudatori de les organitzacions terroristes GRAPO i ETA i dels seus membres".

Aquesta actitud "va més enllà de l'expressió de coincidència amb objectius polítics, solidaritat amb els presos o companyonia nascuda de vincles ideològics" i "comporta una lloança, no ja dels objectius polítics sinó dels mitjans violents emprats per la citades organitzacions terroristes i pels seus membres i contenen una incitació a la seva reiteració ", sosté la sentència.