Público
Público

REACCIÓ CONTRA LA JUNTA ELECTORAL Concentracions de suport al president Quim Torra arreu de Catalunya

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana afirma que la Junta Electoral Central ha fet "la feina bruta del Tribunal Suprem" i ha demanat als socialistes proves de la seva voluntat de desjudicialitzar la vida política.

Concentració de suport al president Quim Torra després d'haver estat inhabilitat per la Junta Electoral Central. EFE / Toni Albir

públic

La plaça de Sant Jaume s'ha omplert de ciutadans indignats amb les decisions de la Junta Electoral Central per inhabilitar Quim Torra com a diputat i com a president de la Generalitat, i impossibilitar que el líder dEsquerra Republicana empresonat a Lledoners, Oriol Junqueras, prengui possessió del seu escó com a diputat al Parlament Europeu.

I de la mateixa manera que a Barcelona, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, els Comitès per la Defensa de la República (CDR) i altres entitats han convocat actes de protesta a places de poblacions com Reus, Olot, Girona, Tarragona, Lleida, Cerdanyola, Sabadell, Vilanova i la Geltrú o Badalona.

"Tots amb el president" ha estat una de les frases més vistes i sentides a la concentració de Barcelona, a més de crits en favor de la independència i alguns contra de consellers d'ERC que arribaven a una reunió extraordinària del Govern convocada per Torra.

"Només el Parlament de Catalunya elegeix el nostre president", ha estat el lema triat per l'ANC per convocar els seus seguidors, mentre que els CDR advertien que la "desobediència és l'únic camí". 

Torra, en companyia de consellers del seu Govern, ha sortit a la plaça per lliurar als manifestants la pancarta que ha estat al balcó del Palau en defensa de les llibertats de presos i exiliats, que ha estat causa de la seva condemna i que ha estat penjada de nou al mateix lloc. La bandera espanyola ha estat baixada poc després de les 21 h i rehissada quinze minuts més tard al costat de la senyera a dalt de tot de la seu del Govern català. L'ANC s'ha atribuït la responsabilitat d'haver-la tret.

L'ANC demana proves de la voluntat de desjudicialitzar

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha pres la paraula per assenyalar que s'ha produït un "atac intolerable a la sobirania del Parlament i del poble de Catalunya", "un abus de dret". "No permetrem que plegui aquest president", ha assegurat.

Ha acusat la JEC de "fer la feina bruta al Tribunal Suprem" amb la decisió d'impedir que Oriol Junqueras prengui possessió de la seva acta com a eurodiputat i ha recordat que l'ANC havia pres posició sobre l'acord entre ERC i el PSOE en relació a la investidura amb una advertència sobre els "enormes riscos" que hi veu.

Ha assenyalat que a l'esmentat acord es fa una aposta per la desjudicialització de la vida política i ha demanat "proves d'aquesta voluntat". "Exigim que la majoria independentista ratifiqui" Quim Torra com a president de la Generalitat, "volem veure el PSC votant en favor d'aquest president", "volem veure un posicionament clar del president del Govern", ha manifestat.

"No creiem en aquest Estat espanyol" ha dit per remarcar la seva "indignació", tot i reconèixer que el moment actual és "molt difícil" i tenir "consciència del que s'està jugant avui". 

El vicepresident de l'entitat, Pep Cruanyes, havia demanat poc abans una resposta en defensa dels drets de la ciutadania, de les seves institucions i, en concret, del Parlament de Catalunya.