Público
Público

Repressió L'Audiència de Barcelona condemna a dos anys de presó un agent dels Mossos per agredir un periodista de la 'Directa'

Els fets van passar el 2016, durant les protestes pel desallotjament del Banc Expropiat de Gràcia. L'agent va colpejar amb la porra la mà del periodista i la va trencar un dit. La sentència conclou que l'ús de la defensa "no estava justificat"

Agents dels Mossos davant el Banc Expropiat el 2016.
Agents dels Mossos davant el Banc Expropiat el 2016. ACN

L'Audiència Provincial de Barcelona ha condemnat a dos anys de presó i dos de suspensió de feina un agent antiavalot dels Mossos d'Esquadra que va agredir el periodista de la Directa Jesús Rodríguez en una protesta del 2016 pel desallotjament del Banc Expropiat de Gràcia. El tribunal ha considerat provat que l'agent va agredir amb la porra el periodista a la mà i el condemna per un delicte de lesions amb ús d'instrument perillós, amb l'agreujant d'ostentar un càrrec públic. Ara bé, no el condemna per un delicte contra els drets individuals, com demanava l'acusació, exercida pel Centre Irídia. A banda dels dos anys de presó i de suspensió de feina, l'agent també haurà d'indemnitzar el periodista, que estava cobrint la protesta, amb 7.265 euros.

En la sentència el magistrat conclou que "no estava justificat" l'ús de la defensa per part de l'agent dels Mossos d'Esquadra: "No hi va haver cap excés en una actuació justificada del agent, sinó una actuació injustificada, contrària a dret", afegeix. També exposa que "no concorria cap motiu que justifiqués l'actuació violenta de l'agent acusat. No es tracta que l'actuació de l'agent no fos proporcional, perquè hauria d'haver utilitzat la defensa d'una altra forma o hauria d'haver colpejat en una part menys vulnerable del cos".

Els fets van passar la nit del 25 de maig, en la tercera nit de proteses pel desallotjament del Banc Expropiat, una antiga sucursal bancària prop de la plaça Revolució. Quan ja feia hores que hi havia incidents, una dona d’edat avançada i vestida de blanc es va encarar als antiavalots i els va recriminar que no pogués passar pel carrer Mare de Deu dels Desemparats, que desembocava a la plaça i al banc. La dona va aixecar la visera del casc del cap del dispositiu policial i aquest la va empentar, fent-la caure a terra. L’escena va ser gravada i fotografiada per diversos periodistes que hi havia a la zona.

Acte seguit hi va haver un llançament d’una ampolla de vidre des de la zona dels manifestants cap als policies, seguit d’altres llançaments. Això va provocar que la línia policial, formada per agents amb escut i un agent amb la porra just darrere de cadascun, avancés cap a la plaça i en direcció als manifestants, carregant contra alguns d’ells. Diversos periodistes es van situar als laterals del carrer, aprofitant les entrades de portals i comerços.

Segons la sentència, l’agent darrere de l’escuder que estava més a prop de la paret dreta del carrer, pujant cap a la plaça, va passar per davant d’uns periodistes i els va amenaçar amb la porra. Van alçar els braços cridant que eren periodistes, però el mosso va anar directament cap a la víctima, Jesús Rodríguez i li va donar un cop de porra a la cuixa. Va seguir-lo perseguint fins a la plaça. Allà la línia policial es va aturar, però l’agent va sobrepassar-la per colpejar una última vegada al periodista. El cop li va trencar el dit anular de la mà, cosa que l’impedeix flexionar-lo totalment.