S'ajorna la votació sobre l'oficialitat del català a la Unió Europea
Es deu principalment a la falta de consens dels 27 estats membres. Demanen més temps per estudiar bé la proposta, que necessita unanimitat per aprovar-se
Públic / ACN
Barcelona-Actualitzat a
Els països de la Unió Europea han decidit ajornar la votació sobre l'oficialitat del català, el basc i el gallec a les institucions europees. El motiu principal és la falta de consens dels 27 estats membres davant les reticències d'alguns d'ells, com Suècia i Finlàndia. La proposta s'ha d'aprovar per unanimitat.
Els ministres d'Afers Europeus han demanat més temps aquest dimarts durant la celebració del Consell d'Assumptes Generals per estudiar la proposta espanyola sobre l'oficialitat del català, el basc i el gallec. Fonts diplomàtiques apunten que el debat ha estat "constructiu", malgrat haver estat de només 40 minuts.
En la discussió hi han intervingut una vintena de països, que han demanat anàlisis jurídiques i de cost de la proposta. Els 27 s'han emplaçat a continuar els treballs per poder tornar a abordar l'oficialitat del català, el basc i el gallec al proper Consell d'Assumptes Generals, que serà el pròxim 24 d'octubre.
"Més temps" i donar prioritat al català
"Hem acordat continuar treballant per donar resposta i canalitzar el suport dels estats", ha assegurat aquest dimarts el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares. Ha destacat, però, que cap dels membres ha vetat la proposta sinó que s'ha demanat més temps.
Així mateix, Albares ha obert la porta a què primer es desplegui l'ús del català a la Unió Europea i, després, de manera progressiva, el gallec i l'eusquera. . "Ens hem obert a prioritzar l'idioma en què els seus representants ho han demanat amb més insistència i que té més parlants", ha explicat Albares.
"Ens hem obert a prioritzar l'idioma en què els seus representants ho han demanat amb més insistència i que té més parlants"
Sobre les peticions d'alguns estats de demanar informes jurídics sobre l'oficialitat de les tres llengües, Albares ha apuntat que qualsevol informe el faran els mateixos serveis del Consell i ha manifestat la voluntat "d'avançar com més ràpid millor" en l'adopció de l'oficialitat, tot i que sense detallar cap calendari.
El ministre d'Exteriors també ha traslladat als seus homòlegs europeus que l'Estat assumiria el cost derivat de l'oficialitat de les tres llengües i ha defensat que "no es tracta de llengües minoritàries". "El nombre de parlants de català supera el de diversos idiomes ja oficials", ha dit, tot subratllant que el català es troba entre les 15 llengües amb més parlants a la UE.
El Govern culpa la Moncloa de l'ajornament
El Govern ha culpat la Moncloa de l'ajornament de la votació sobre l'oficialitat del català, el basc i el gallec a la UE. Durant la roda de premsa d'aquest dimarts a Palau, posterior al Consell Executiu, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha criticat que el Govern espanyol en funcions "hagi fet la feina tard, malament i a contrarellotge".
Plaja ha afegit que és la Moncloa qui té "l'obligació i responsabilitat", que "no ha fet prou", i que tota la feina recau ara en l'Executiu de Pedro Sánchez. La portaveu ha reiterat que ara toca a la Moncloa "accelerar, arremangar-se i no escatimar cap esforç ni recurs" per fer entendre als països de la UE que és "just i imprescindible" oficialitzar el català.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..