Público
Público
política

Sánchez remodela el Govern espanyol amb nombrosos canvis en les carteres socialistes

Rejoveneix el gabinet, amplia la presència de dones i també la quota catalana. La fins ara vicepresidenta primera, Carmen Calvo, surt de l'Executiu i el secretari general de la Presidència, Félix Bolaños, assumirà com a ministre les seves funcions (Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica). Les vicepresidències de l'Executiu es redueixen a tres.

El presidente del Gobierno de España, Pedro Sánchez.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Valda Kalnina / EFE

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, anuncia aquest dissabte una remodelació de Govern que no afecta els ministres d'Unides Podemos. Però sí als del PSOE. Entre ells, Carmen Calvo surt de l'Executiu, Nadia Calviño assumeix la Vicepresidència Primera i Félix Bolaños passa a ser ministre de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, segons ha avançat El País i ha pogut confirmar Público.

Sánchez ha assegurat en roda de premsa que "el nou Govern tindrà com a principal objectiu la recuperació econòmica". A més, ha anunciat l'eliminació d'una vicepresidència del Govern corresponent al PSOE, i ha confirmat que el nou gabinet tindrà un 63% de presència femenina. En conjunt, Sánchez ha destacat que la remodelació rejoveneix l'executiu, on l'edat mitjana passa dels 55 als 50 anys, s'amplia la presència de dones i aposta per la política de proximitat amb el nomenament de diverses alcaldesses. També reforça la quota catalana situant l'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, com a ministra de Transports.

Afrontar la recuperació econòmica, objectiu de la remodelació

La fins ara vicepresidenta primera de Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Carmen Calvo, es queda fora del Govern i cedeix les seves responsabilitats a la ministra d'Economia (que passa de la Vicepresidència Segona a la Vicepresidència Primera) i al secretari de Presidència Félix Bolaños (que assumeix Presidència, Memòria Democràtica i Relacions amb les Corts). Amb aquests canvis, l'Executiu redueix les seves vicepresidències a tres: la de Nadia Calviño, la de Yolanda Díaz i la de Teresa Ribera.

Des de la Moncloa s'havia donat ordre d'anar reduint el nombre d'alts càrrecs de segon nivell, i algunes baixes que s'han donat aquests mesos no s'han cobert. El president del Govern espanyol ha decidit prescindir també del seu cap de Gabinet, Iván Redondo, considerat l'artífex de les estratègies polítiques seguides pel líder socialista.

El president de Paradores, Óscar López, amic íntim de Pedro Sánchez, substituirà a Redondo com a cap de Gabinet del líder de l'Executiu. D'aquesta manera, el president ha prescindit de dos dels seus suports clau des que va arribar a la Moncloa després de la moció de censura a Mariano Rajoy: Carmen Calvo i Iván Redondo.

La remodelació afecta a un gran nombre de ministeris i de perfils clau en el si del Govern espanyol. En aquest sentit, també surten de l'Executiu el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos; la ministra d'Educació, Isabel Celaá; la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya (la seva cartera l'assumirà l'ambaixador a París, José Manuel Albares); el ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes (la seva cartera l'assumirà el fins ara ministre de Política Territorial, Miquel Iceta); i el ministre de Ciència, Pedro Duque.

Entren a l'Executiu l'ambaixador d'Espanya a París, José Manuel Albares, que serà ministre d'Exteriors; la presidenta del Senat, Pilar Llop, que serà ministra de Justícia; Pilar Alegría serà ministra d'Educació; Diana Morant, alcaldessa de Gandia, assumirà la cartera de Ciència; Raquel Sánchez Jiménez, alcaldessa de Gavà, assumirà Transports, reforçant la presència catalana al govern; i Isabel Rodríguez serà ministra de Política Territorial i Funció Pública, i assumirà el càrrec de portaveu del Govern espanyol (que fins a aquest moment portava María Jesús Montero).

¿Te ha resultado interesante esta noticia?