Público
Público
dret a l'habitatge

El Sindicat de Llogateres denuncia més de 200 anuncis que incompleixen la regulació dels lloguers i exigeix sancions

El règim sancionador estableix multes d'entre 3.000 euros i 9.000 euros per incomplir la llei, que estableix que els anuncis han d’incloure obligatòriament l’índex de referència de preu de lloguer, l’import de la renda del darrer contracte i la superfície útil de l’habitatge. "No pot ser que a sis mesos de tenir la llei aprovada encara no hi hagi cap sanció", critiquen.

Roda de premsa del moviment en defensa pel dret a l'habitatge a les portes de la immobiliària Haya Real Estate, propietat del fons voltor Cerberus.
La roda de premsa de presentació del Sindicat de Llogaters i Llogateres. CARLES BELLSOLÀ.

El Sindicat de Llogateres ha denunciat més de 200 anuncis de portals immobiliaris i arrendedadors que incompleixen la llei de regulació dels lloguers, que estableix que han d’incloure obligatòriament l’índex de referència de preu de lloguer, l’import de la renda del darrer contracte i la superfície útil de l’habitatge. "Arrendadors, immobiliàries i portals com Idealista, Fotocasa o Habitaclia sovint ignoren la nova llei a l’hora d’anunciar un habitatge" i això converteix els anuncis en "fraudulents", han denunciat en un comunicat.

En detectar aquesta situació, el Sindicat va impulsar una campanya per denunciar aquestes pràctiques a través de l’Agència Catalana del Consum, l’òrgan oficial que té la capacitat per sancionar els incompliments. Quan ja han arribat a les 200 denúncies, exigeixen a la Generalitat i a la pròpia agència "que sancionin urgentment les immobiliàries i els portals" incomplidors. Per aquest tipus d’infraccions, les multes suposen entre 3.000 euros i 9.000 euros. "No pot ser que a 6 mesos de tenir la llei aprovada encara no hi hagi cap sanció", han criticat.