Público
Público

SOS a Educació d'una escola de Sant Cugat després de vuit anys en barracons

La comunitat educativa de La Mirada reclama millores en la instal·lació provisional i desencallar la construcció del nou centre, travat per diverses denúncies

Imatge d'arxiu d'un modul que s'estava instal·lant a l'escola La Mirada de Sant Cugat
Imatge d'arxiu d'un mòdul que s'estava instal·lant l'any 2018 a l'escola La Mirada de Sant Cugat. Norma Vidal / ACN

Després de vuit anys en barracons, la comunitat educativa de l'Escola La Mirada de Sant Cugat del Vallès ha demanat ajuda al Departament d'Educació per accelerar la construcció de l'edifici definitiu i solucionar la "situació precària" que afecta els infants. El projecte està aturat des de fa prop d'un any, travat per denúncies de diverses organitzacions que assenyalen l'impacte que podria tenir en l'entorn del bosc de Volpelleres.

A través d'una carta adreçada a la consellera d'Educació, Anna Simó, reclama que es vetlli perquè es construeixi l'edifici definitiu per a l'escola al parc urbà, es respecti el projecte validat pel Departament d'Educació i "es compleixi el compromís adquirit", enmig de les notícies sobre possibles noves ubicacions. I és que l'Ajuntament estudia ara unicar-la al terreny de l'actual aparcament a tocar de l'escola.

D'altra banda, la carta de l'AFA i l'escola reivindica la tramitació de la instal·lació de 2 mòduls addicionals, puix l'escola necessita més espai pel creixement de l'alumnat. Insisteixen que cal tramitar-ho ara per evitar que novament s'iniciï el curs amb retard. En definitiva, reivindiquen una "escola digna, amb els mateixos elements de què disposa qualsevol altra escola de Catalunya".

Entre les peticions també hi ha garantir el finançament per aconseguir un espai amb cuina: actualment els infants han de dinar a l'aula, perquè tampoc disposen de menjador. Tot plegat "afecta la salut i al benestar dels infants", i "dificulta el desenvolupament de les activitats educatives". La carta també denuncia que l'Ajuntament vol fer pagar el traspàs d'un local amb cuina a l'AFA de l'escola, valorat en 80.000 euros, el que consideren injustificable "tenint en compte que l'escola és un servei públic bàsic".

Denúncies contra la construcció de l'escola

La jutgessa del Jutjat Contenciós Administratiu número 10 de Barcelona ha desestimat aquesta setmana finalment el recurs contra el projecte de trasplantat de l'arbrat del bosc de Volpelleres, que havia de permetre la construcció de l'escola La Mirada. El projecte està aturat des de fa prop d'un any, a finals de 2022, quan el mateix jutjat va ordenar l'aturada cautelar dels treballs fins a la resolució del recurs.

En la sentència, la jutgessa diu ara que el trasplantament objecte de la polèmica és "necessari" per tal que es pugui aplicar una modificació urbanística del tot "vàlida" que inclou la construcció del centre educatiu al voltant del bosc. Aquest recurs havia estat presentat per l'Associació per a la Defensa i l'Estudi de la Natura de Catalunya (ADENC).

El govern proposa una alternativa

El ple de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès es va comprometre a mitjans de setembre a construir l'edifici de l'escola la Mirada "amb la màxima celeritat possible". Per això, el consistori va acordar a través d'una moció estudiar "immediatament" les possibles alternatives al projecte inicial.

El govern municipal va assegurar ara fa un any que "no hi ha emplaçament alternatiu" al bosc de Volpelleres per poder construir l'escola. Això no obstant, el consistori - ara en mans de Junts, que l'ha recuperat després del tripartit ERC, PSC i CUP - ha proposat ara una possible alternativa, el terreny de l'actual aparcament a tocar de l'escola.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?