Público
Público

Els docents de les Illes Balears comencen a organitzar-se contra les polítiques de PP i Vox

Prop de 500 mestres i professors de 90 centres educatius insten a organitzar assemblees contra les polítiques educatives "al servei de la ultradreta"

CCOO denuncia que el director de Personal Docente quiere imponer criterios de cupo de plantilla 'sin negociar'
Escolars en una aula, en una imatge d'arxiu

Els canvis als governs de les Illes Balears posteriors a les eleccions autonòmiques i municipals continuen generant moviments adversos: ara són els docents els que han decidit organitzar-se "per frenar les polítiques educatives al servei de la ultradreta", arran de l'arribada al poder de PP i Vox. Ho recull una carta que han signat un total de 454 mestres i professors de 90 centres educatius públics i concertats.

El text insta els docents a organitzar-se en assemblees de centre i aportar arguments que ajudin a situar-se respecte a l'actual conjuntura educativa, segons han explicat en un comunicat. El moviment no respon a cap entitat ni organització, per la qual cosa no va acompanyat de més accions que les que es puguin desenvolupar a cada centre per les assemblees que s'organitzin.

La crida pública arriba enmig d'un context a les Illes Balears on ja hi ha hagut docents d'escoles i instituts que han rebutjat públicament les decisions que s'estan prenent en matèria educativa per part del Govern de PP i Vox. El gran nombre d'adhesions recollides és "un termòmetre de la preocupació que hi ha entre els docents per les agressions dialèctiques que ha començat a patir l'escola i els mateixos docents", consideren.

El col·lectiu recorda que les imposicions s'han succeït al llarg dels anys, fent referència al Tractament Integrat de Llengües (TIL), que volia garantir ús equilibrat en l'ensenyament del català, del castellà i de l'anglès, a la llei de símbols, al decret de convivència, al marcatge horari, als criteris d'avaluació de la Lomloe i a la digitalització. Això no obstant, l'entrada de la ultradreta a les institucions i el seu missatge als mitjans de comunicació ha convertit l'educació novament "en camp de batalla", consideren.

"De la mà dels intolerants ha tornat el discurs criminalitzador dels docents i les escoles. Hem estat testimonis els últims mesos d'acusacions d'adoctrinament, d'imposició i fins i tot de distribució de material pornogràfic", apunten. En aquest sentit, assenyalen la "irresponsable" lliure elecció de llengua i el decret d'escolarització com els darrers episodis que estan remenant la qüestió. I adverteixen que el pas següent serà el pin parental "com a element de censura i de control".

Clima calent a les Illes

El clima als centres educatius de les Illes Balears ha anat en augment des de l'arribada de PP i Vox al Govern, polaritzant-se a banda i banda de l'espectre ideològic. Recentment, una mare va entrar a l'aula del seu fill, a l'escola Joan Veny i Clar de Campos (Mallorca), obligant els alumnes a cridar "Visca Espanya", segons va recollir l'Ara. Però no es tracta d'un cas aïllat i des de la configuració dels nous ajuntaments i executiu autonòmic ja hi ha hagut una significativa reacció de la societat civil, especialment pel que fa a la defensa de la llengua.

Fa setmanes, l'Obra Cultural Balear (OCB) va considerar que "l'acord deixa clar que el PP no té cap escrúpol a l'hora de triar entre el poder i la destrucció de tots els fonaments que han mantingut la convivència a les Illes Balears; i les polítiques en matèria lingüística i educativa han estat fonamentals per aconseguir aquests objectius".

L'entitat també apuntava que l'anterior president de les Illes del PP, José Ramón Bauzá, en bona part va ser derrotat a les urnes pel rebuig que va generar el seu decret del trilingüisme. Aquest pretenia acabar amb el model d'immersió en català a l'escola.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?