Público
Público
REPRESSIÓ A L'INDEPENDENTISME

El Suprem anul·la el tercer grau dels nou presos polítics per considerar-lo "prematur"

El tribunal també els denega el 100.2 perquè no hi veu "connexió amb un procés de reinserció". La decisió afecta especialment Carme Forcadell i Dolors Bassa, que mantenien el tercer grau

Carme Forcadell i Dolors Bassa en una imatge d'arxiu. TV3
Carme Forcadell i Dolors Bassa en una imatge d'arxiu. - TV3.

ACN | públic

El Tribunal Suprem ha anul·lat el tercer grau dels nou polítics independentistes empresonats per l'1-O en considerar-lo "prematur". La decisió afecta especialment l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera Dolors Bassa, que mantenien el tercer grau a l'espera de la decisió final del Suprem, mentre que els set presos de Lledoners ja el tenien suspès cautelarment, i ara el tenen anul·lat del tot. Els magistrats també els deneguen l'aplicació de l'article 100.2, que els permetia sortir alguns dies tot i estar en segon grau, per la seva "falta de connexió amb un procés de reinserció". La decisió ha indignat el conjunt del sobiranisme i també ha rebut crítique per part d'organitzacions com Amnistia Internacional. 

En poques setmanes, les juntes de tractament de les tres presons han de tornar a revisar la situació dels presos, ja que farà sis mesos des de l'última classificació, i podrien tornar a concedir-los el tercer grau o un segon grau amb 100.2. Tot i així, tenint en compte la decisió i argumentació del Suprem, tot apunta que els tècnics esperaran que hagin complert més part de la condemna i hagin participat en algun programa de tractament.

En les seves nou interlocutòries, la sala del Suprem destaca que cal que transcorri un període de temps més llarg per avaluar adequadament l'evolució de l'intern i el tractament penitenciari, més quan es tracta de condemnes elevades (de 9 a 13 anys de presó) de les que cap ha complert la meitat, i la majoria ni tan sols una quarta part. Els magistrats estimen els recursos d'apel·lació de la fiscalia contra el progrés a tercer grau penitenciari concedit per la Generalitat i ratificat després pels jutjats de vigilància penitenciària, de manera que hauran de continuar en segon grau.

Així mateix, estima el recurs de la fiscalia amb relació a l'aplicació a aquests interns de l'article 100.2 del reglament penitenciari, que suposava també un règim de semillibertat, i que els denega, reiterant els arguments que va donar a Carme Forcadell el passat juliol, per la manca de connexió d'un programa de tractament d'aquest tipus amb un procés de reinserció dels delictes comesos.

El Suprem afegeix que "cap dels acusats en aquest procediment ha estat condemnat per perseguir la independència de Catalunya. Les idees de reforma, fins i tot ruptura, del sistema constitucional no són, per descomptat, delictives. La seva legitimitat és inqüestionable, està fora de qualsevol dubte. El pacte de convivència proclamat pel poder constituent no persegueix el discrepant. Empara i protegeix la seva ideologia, encara que aquesta atempti als pilars del sistema". 

El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha lamentat aquest divendres la decisió del Tribunal Suprem d'anul·lar el tercer grau als nou presos de l'1-O i ha dit que l'amnistia per tots els "represaliats és urgent". A través d'una piulada a Twitter, el també vicepresident del Govern ha constatat que és un "insult" per a tots els demòcrates. "Són castigats per una justícia corcada, vella i caduca pel simple fet de defensar les seves idees", ha destacat. L'expresident Carles Puigdemont ha lamentat la "venjança" i "escarment" en la decisió del Tribunal Suprem d'anul·lar el tercer grau dels presos de l'1-O 

Òmnium Cultural, de la seva banda, reclama l'amnistia com a única solució: "Avui més que mai, amnistia i autodeterminació", ha assegurat el president de l'entitat, Jordi Cuixart. Al seu torn, el vicepresident, Marcel Mauri, ha admès que decisions com la d’avui del Suprem ja no sorprenen i ratifiquen que l’única estratègia possible passa per l’amnistia. 

Els presos polítics han coincidit a considerar "previsible" i sense "sorpreses" la decisió del Suprem. L'exconseller de Presidència Jordi Turull ha dit a Twitter en saber-se la notícia que "l'escarment, la venjança d'Estat i l'aplicació del dret penitenciari de l'enemic no deixa cap marge per les sorpreses" i l'exconseller d'Afers Exteriors Raül Romeva ha afirmat que era "el més previsible dels escenaris". "El Suprem ha tornat a dictar sentència. De mica en mica aquest Estat va convertint-se en una gran presó, una democràcia fallida que estan creant ells mateixos", ha afegit. El president d'ERC, Oriol Junqueras, considera que el Suprem "dicta venjança de nou" i ha enviat una "abraçada enorme" a Forcadell i Bassa. 

Jordi Sànchez ha criticat "la tenacitat de l'Estat i del Tribunal Suprem" per "ofegar" els dirigents sobiranistes i ha lamentat la situació en la qual es troba l'independentisme: "Encara busquem el fil perdut que ens va fer ser tan forts l'1-O". Pel que fa a l'exconsellera Dolors Bassa, ha deplorat en declaracions a Ser Catalunya haver conegut per la premsa de la decisió del TS: "El que fa mal és que te n'hagis d'assabentar d'aquesta manera, que tot ho passin als mitjans". Carme Forcadell, de la seva banda, ha denunciat que se n'hagin assabentat pels mitjans de comunicació, el que considera una "falta de respecte". 

Amnistia Internacional lamenta la negativa del Tribunal Suprem a la concessió del tercer grau per a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, amb la qual es perpetua una situació d'injustícia contra tots dos ja que han de ser posats en llibertat immediatament". El director de l'ONG a Espanya, Esteban Beltrán, considera que "l'organització reitera que els "Jordis" mai no haurien d'haver entrat a la presó, i que la condemna contra ells per part del Tribunal Suprem al novembre de 2019 per un delicte de sedició, constitueix una restricció indeguda dels seus drets a la llibertat de reunió pacífica i d'expressió, contrària als drets humans".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?