Público
Público
coronavirus

Torra certifica que aquest dijous entrarà en vigor l'obligatorietat de la mascareta en tots els espais d'ús públic

El president ho ha anunciat durant la sessió del control al Parlament, on ha defensat la gestió del Govern dels brots del Segrià i ha rebutjat "la criminalització de la pagesia" per la situació dels temporers. Vergés es defensa de les crítiques pel confinament del Segrià i reconeix que no es pot fer un bon rastreig de casos a la regió amb les persones que han de treballar i no tenen casa.

El president del Govern, Quim Torra, durant la sessió de control d'aquest dimecres. ACN
El president del Govern, Quim Torra, durant la sessió de control d'aquest dimecres. ACN

públic

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha confirmat que el Procicat aprovarà aquest dimecres l'ús obligatori de la mascareta en espais públics, amb independència de la distància de seguretat, que entrarà en vigor demà a tot Catalunya. Torra ho ha anunciat durant la sessió de control al Parlament, on ha defensat la gestió del Govern de la situació al Segrià, territori confinat des del passat dissabte, i s'ha oposat a "la criminalització de la pagesia" per la situació dels temporers que treballen a les explotacions agrícoles.

Els grups han acusat el president de no assumir responsabilitats i no fer una bona gestió de la situació al Segrià, on actualment hi ha 14 brots actius. "Tenim la sensació que confinen els veïns però no l'explotació laboral", ha reblat la diputada de la CUP Natàlia Sànchez. En la seva resposta, Torra ha apuntat a l'Estat, a qui reclama que regularitzi els temporers per tal de poder garantir-ne els drets. El president ha afirmat que cal "compensar" els treballadors per tal que "puguin fer el confinament a casa" en cas de ser positius, i també cal trobar mecanismes pels empresaris. Torra ha afirmat estar al costat de la pagesia i ha afirmat que s'oposa "frontalment" a la criminalització del sector, davant les dificultats del sector per aturar la producció i fer el confinament: "La majoria dels pagesos estan fent molt bé les coses".

La diputada del grup En Comú Podem Jéssica Albiach ha acusat Torra de fer "oposició de l'oposició i centrifugar responsabilitats", afirmació a la qual el president ha respost assenyalant el paper de la seva formació política en la gestió de la crisi a nivell estatal. Tant els comuns com la CUP han acusat el Govenr de només donar "recomanacions no vinculants" però no obligar les empreses a aplicar controls.

"Hem actuat el més ràpid i radicalment possible. No només pel que fa a l'emergència sanitària, sinó també a l'econòmica i social. Ara necessitem la màxima precaució", ha dit Torra. En aquesta línia, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha assegurat que es destinaran "tots els recursos necessaris" tant econòmics com sanitaris i socials per fer front a la situació del Segrià: "Tot Catalunya ha d'estar al costat del Segrià, i el Govern al capdavant".

El PSC i el PP carreguen contra la gestió de Vergés

Durant la sessió, la diputada del PSC Assumpta Escarp ha instat a la consellera de Salut, Alba Vergés, ha reflexionar sobre si és apta per ocupar el càrrec davant la "mala gestió" de la crisi. Escarp ha afirmat que el confinament perimetral del Segrià dissabte no va ser adequat, ja que "molta gent havia marxat de cap de setmana", i considera que ha quedat clara la "incapacitat" del rastreig de casos positius. D'aquesta manera, la socialista se suma a les crítiques que ja va etzibar el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, a la gestió del Segrià del Govern.

Vergés ha replicat que s'està gestionant una pandèmia mundial amb les "incerteses" que això comporta i que el Govern sempre s'ha intentat avançar. "Seguim l'evolució dia a dia. Prenem les decisions quan toca, no abans ni després, i les expliquem a la ciutadania amb les decisions treballades. No ho podem fer de cap altra manera", s'ha defensat. La consellera ha demanat a Escarp que no faci "demagògia" sobre el rastreig i ha insistit que aquelles persones que necessiten treballar i no tenen casa no poden fer aïllament, en referència als temporers: "Em limito a dir el mateix que el gerent territorial de l'àrea de Lleida: que no es poden fer els rastrejos".

Per altra banda, el president del PPC, Alejandro Fernández, ha portat més lluny les crítiques i ha demanat la dimissió de Vergés per la seva "incompetència".