Público
Público
POLÍTICA

Torra i Aragonès reivindiquen la via independentista en el desè aniversari de la sentència de l'Estatut que va dictar el TC

L'expresident Carles Puigdemont també s'hi ha pronunciat: "Deu anys després, l'Estat no ha fet cap rectificació, ni ha demanat excuses, ni ha fet cap autocrítica". I Oriol Junqueras assegura que "fa 10 anys l’Estat ens va ensenyar, una vegada més, que l’únic camí per fer un país millor és la República Catalana".

El presidente de la Generalitat, Quim Torra (d), y el vicepresidente y conseller de Economía, Pere Aragonès (i), se dirigen a participar en la reunión semanal del Ejecutivo catalán, este martes, en el Palau de la Generalitat en Barcelona. EFE/ Andreu Dalm
El president de la Generalitat, Quim Torra (d), i el Vicepresident Pere Aragonès (e) al Palau de la Generalitat. EFE/ Andreu Dalmau

públic

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat que la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, de la qual aquest diumenge es compleixen deu anys, "va fer obrir els ulls" a molts catalans que fins llavors no eren independentistes i considera que des d'aquesta data "la independència és irreversible". Segons Torra, la retallada de l'Estatut va ser un "acte unilateral per part de l'Estat espanyol" que va trencar "el pacte que ens havíem donat des de la transició". També ha defensat la via "pacífica, democràtica i, quan calgui, desobeint de forma no violenta" per aconseguir la independència de Catalunya. El president de la Generalitat ho ha dit a Bassella (Alt Urgell) on aquest diumenge ha inaugurat el primer edifici consistorial del municipi.

El president de la Generalitat, Quim Torra, també ha dit que ara "la independència és més necessària que mai" per poder disposar de tota la sobirania i dels recursos, i considera que per aconseguir-la "caldran actes de gran esforç, coratge i, sobretot, solidaritat".

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha dedicat part de la seva intervenció a parlar de la situació actual i com el coronavirus ha afectat el país. Ha animat als tots els alcaldes a fer actes en memòria de les persones que han mort durant la pandèmia com el que es va fer aquest dissabte a Lleida i també ha posat en valor la "solidaritat" dels catalans i la feina que han fet les persones que treballen en feines de serveis essencials. "Que mai més se'ns pugui dir que no estem tractant la gent que ens cuida amb la dignitat i amb el respecte que es mereixen", ha indicat.

Inauguració de l'edifici de l'Ajuntament de Bassella

Quim Torra ha inaugurat aquest diumenge el nou edifici de l'Ajuntament de Bassella, ubicat al nucli d'Ogern i que substitueix l'anterior seu provisional situada des de feia vint anys en un magatzem al costat de la carretera C-14.

L'acte institucional ha aplegat una cinquantena de veïns, a més d'alcaldes de pobles de l'Alt Urgell, el Solsonès i la Noguera. A l'inici, Quim Torra, l'alcaldessa de Bassella, Cristina Barbens, i el vicepresident primer de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre, han descobert l'escultura inaugural que s'ha instal·lat al costat de l'entrada de l'edifici. L'obra s'anomena 'El ressorgir d'un poble" i ha estat realitzada en acer per un pagès local. Està formada per dos cubs, un de fosc que simbolitza les penúries i la pobresa del poble, mentre un altre brillant representa el poble actual. Entre aquests hi apareixen les quatre barres catalanes que, segons l'autor, expressen el ressorgiment del sentiment d'un poble.

Pel que fa l'edifici, Cristina Barbens ha explicat que reflecteix la història del municipi. Per una banda, les pedres que revesteixen les parets s'han recuperat del fons de l'embasament que va negar l'antiga població ara fa vint anys. Així mateix, també s'han col·locat peces totalment llises, a traves de les quals es vol representar el ressorgiment del municipi.

Abans de desplaçar-se a Bassella, Quim Torra ha visitat la Residència de la Fundació Privada Agropecuaria de Guissona (Segarra) on ha saludat dues àvies centenàries, de 105 i 103, que han superat el coronavirus.

Aragonès aposta per la independència com a "única sortida"

En aquesta mateixa línia, el vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, s'ha referit al 10è aniversari de la sentència sobre l'Estatut tot considerant que amb el seu veredicte el Tribunal Constitucional va donar la raó a l'independentisme. "Allà ens van donar la raó a aquells que sempre hem defensat la independència com a única sortida pel nostre país. Avui tenim més raó i raons que mai", ha afirmat Aragonès a través d'un tuit.

Per la seva banda, l'expresident Carles Puigdemont i l'excivepresident de la Generalitat i president d'ERC, Oriol Junqueras també s'hi han referit a l'efemèride i ha recordat que l'Estat no s'ha mogut gens una dècada després. "Deu anys després, l'Estat no ha fet cap rectificació, ni ha demanat excuses, ni ha fet cap autocrítica. Al contrari", ha etzibat Puigdemont. De fet, l'expresident de la Generalitat considera que la resolució del TC contra l'Estatut de Catalunya del 2006 es va fer "contra el Parlament, contra les Corts i contra el referèndum". "I en nom de la Constitució que s'acabaven de carregar", ha sentenciat Puigdemont, també a través de les xarxes socials. Oriol Junqueras, empresonat a Lledoners, ha assegurat que "fa 10 anys el TC retallava l’Estatut i vulnerava els drets de la ciutadania de Catalunya. Fa 10 anys l’Estat ens va ensenyar, una vegada més, que l’únic camí per fer un país millor és la #RepúblicaCatalana".

Per la seva part, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, tampoc ha oblidat els 10 anys de la sentència del TC sobre l'Estatut, però ha volgut llançar un missatge ben diferent al d'Aragonès i Puigdemont. "10 anys després de la sentència només hi ha un camí per avançar: màxima unitat, bon govern i voluntat i capacitat negociadores", ha apuntat Iceta en un missatge al seu compte de Twitter. "Els i les socialistes de Catalunya promourem el diàleg i treballarem per aconseguir-ho", ha conclòs el líder del PSC.