Público
Público
desescalada

Torra reitera a Sánchez l'oposició a l'estat d'alarma si no retorna totes les competències a la Generalitat

El president de la Generalitat ha reclamat a l'Estat els impagaments de les prestacions dels ERTO i ha insistit en la necessitat de poder fer més dèficit per part de totes les administracions. El Govern espanyol estudia l'obligatorietat de les mascaretes a l'espai públic i elimina les franges horàries en municipis de fins a 10.000 habitants

El president de la Generalitat, Quim Torra. EFE/Andreu Dalmau.
El president de la Generalitat, Quim Torra. EFE/Andreu Dalmau.

acn

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha advertit al president espanyol, Pedro Sánchez, que s'oposarà a la pròrroga de l'estat d'alarma fins que Catalunya no recuperi "totes les competències". Així li ha traslladat durant la reunió del cap de l'Executiu espanyol i els presidents autonòmics d'aquest diumenge. D'altra banda, ha anunciat una reclamació conjunta a l'Estat pels impagaments de les prestacions d'ERTO, ha reclamat els 4.000 milions d'euros de cost extraordinari per a Catalunya per la Covid-19 i ha insistit en la necessitat de poder fer més dèficit.

D'altra banda, la consellera de Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, ha defensat la posició del líder de l'Executiu català aquest dissabte en una entrevista a Tv3. "No tenim cap problema en coordinar amb l'Estat espanyol amb i actuar amb lleialtat institucional, però Catalunya ha de poder prendre les seves decisions", ha conclòs.

Segons fonts del Govern, Torra ha centrat la seva intervenció en els àmbits de la salut, l'economia i l'emergència social. Pel que fa al primer, ha reclamat la necessitat que la mascareta sigui obligatòria al carrer, especialment tenint en compte la fase de desescalada en que la conscienciació dels hàbits de salut, higiene i distanciament social seran molt importants.

Obligatorietat de la mascareta a l'espai públic

Precisament avui, Pedro Sánchez ha anunciat que ha anunciat l'eliminació de les franges horàries s'amplirà de municipis de fins a 5.000 habitants a fins 10.000. A més, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat que l'executiu farà públics els informes tècnics que justifiquen la fase de desconfinament de cada regió sanitària quan tot l'estat hagi passat a aquella fase, per tal de no afavorir "curses" entre comunitats autònomes. Preguntat per l'ús de la mascareta a l'espai públic, Illa ha assegurat que hi ha unanimitat per reforçar-ne l'obligatorietat, però no ha concretat en quins àmbits.

En l'aspecte econòmic, ha subratllat que l'objectiu ha de ser salvar el màxim de llocs de treball possibles i donar confiança als treballadors. Per això, ha lamentat que hi hagi molts treballadors que encara no han cobrat les prestacions dels ERTO i ha anunciat que, davant l'"allau" de crítiques i queixes, la Generalitat farà la reclamació conjunta a l'Estat.

D'altra banda, ha reclamat tots els recursos necessaris per poder afrontar la crisi provocada pel coronavirus i per això ha reclamat els 4.000 milions d'euros de cost extraordinari que ha suposat la covid-19 a Catalunya i augmentar el dèficit dels territoris, que "no és suficient". "Hem de fer més dèficit i compartir-lo amb l’Estat. No pot ser que l’estat es quedi un percentatge altíssim de dèficit i nosaltres ens quedem sense recursos per atendre les nostres ciutadans", ha destacat el president, que també ha demanat alliberar els superàvits dels ajuntaments.

Per últim, ha exigit que és "imprescindible" que s'aprovi al maig la Renda Bàsica Universal, així com el subsidi per les persones que hagin de treballar i que tinguin persones dependents a càrrec.