Público
Público
eleccions catalanes

Torra descarta convocar eleccions: "serien una competició descarnada d'interès dels partits"

El president d'ERC, Oriol Junqueras, també descarta uns comicis al Parlament de manera immediata, però propugna establir acords entre els socis de Govern.

El president de la Generalitat, Quim Torra. / EFE
El president de la Generalitat, Quim Torra. / EFE

públic

L'arribada de la pandèmia a Catalunya ha canviat l'agenda política i ha deixat en pausa diferents escenaris, entre ells la convocatòria d'eleccions catalanes. Ara bé, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha descartat un cop més, aquesta vegada en un article publicat a La Vanguardia amb motiu del seu segon aniversari al capdavant de la Generalitat, la convocatòria d'uns nous comicis. "Si no ho vam fer per aprovar un pressupost, tampoc ho farem enmig de l'emergència", ha afirmat. El líder de l'Executiu català ha considerat que, si ho fes, es convertirien en "una competició descarnada d'interès dels partits". D'altra banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, també ha rebutjat unes eleccions al Parlament de manera immediata, però ha apostat per establir acords entre els socis de Govern en una entrevista dominical al diari Ara

"Ara hem de posar el país al davant dels partits. Per responsabilitat i rigor", ha afirmat Torra, que també ha parlat de la necessitat de "parar el cop" de la crisi sanitària, econòmica i social provocada per la pandèmia de coronavirus. "Cal relligar ara una actuació urgent per frenar l'emergència sanitària i una actuació determinada per reactivar l'economia i protegir les persones més vulnerables. Caldrà identificar bé els camins", ha comentat el president de la Generalitat en el seu article d'opinió. "Ens cal tot el talent, ens cal tot l'esforç, però també ens calen totes les eines per poder continuar avançant com a societat contra tot pronòstic", ha reiterat.

Per la seva part, Oriol Junqueras ha indicat que "és evident que deixar els temps en mans del Tribunal Suprem és una irresponsabilitat". "Fa temps que avisem i després tot seran presses, improvisacions i xantatges", ha subratllat. El pres polític ha considerat des de Lledoners que  "els governs de coalició parlen i pacten aquests escenaris". "L'Estat ja ens va imposar unes eleccions i no crec que els ciutadans es mereixin això", ha recordat.

"Ara la prioritat màxima és salvar tantes vides com sigui possible i començar a posar les bases de la reconstrucció del país, això és el que ha defensat ERC des del primer moment", ha precisat Junqueras. "Una altra cosa és que, un cop superada, caldrà posar en mans dels ciutadans la decisió de quines majories han de liderar aquest futur", ha apuntat, que també ha volgut estrènyer el cercle sobre el president espanyol, Pedro Sánchez

En aquest sentit, Junqueras ha demanat des d'ERC "acabar amb el comandament únic i la recentralització, la posada en marxa d'un paquet de mesures socials com ara el permís retribuït per a la cura dels infants mentre no hi ha escoles i posar a disposició dels ajuntaments els superàvits per impulsar mesures socials als municipis". També ha exigit el compromís del govern Sánchez a reprendre la taula de negociació Estat-Generalitat "tan aviat com la crisi sanitària ho permeti". "El conflicte entre Catalunya i l’Estat continua exactament en el mateix lloc", ha conclòs el líder d'ERC.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?