El tractament amb ultrasons de Can Ruti redueix fins al 90% la tremolor del Parkinson
És el primer centre públic català que aplica aquesta tècnica pionera i s'han intervingut més de 220 pacients en dos anys que no podien fer les tasques bàsiques del dia a dia com menjar, beure, afaitar-se o escriure
Públic
Badalona-Actualitzat a
El tractament amb ultrasons que es va incorporar fa dos anys a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona per tractar sense cirurgia malalties com la tremolor essencial o el Parkinson ha permès millorar l'estabilitat del pols dels pacients entre un 70% i un 90%, tot i que hi ha qui ha arribat al 100%. Can Ruti, de fet, és el primer centre públic català en incorporar aquesta tècnica i ja s'ha intervingut a més de 220 pacients.
La tècnica consisteix en provocar una "petita lesió per coagulació tèrmica" al cervell, que posa fi a les tremolors. Normalment es tracta la mà dominant, però també hi ha casos en què es fa la contrària, d'acord amb les necessitats o el grau d'afectació de cada pacient. Es tracta d'un equipament per tractar pacients de forma no invasiva, establint un programa terapèutic consistent en aplicar ultrasons focalitzats d'alta intensitat guiats per ressonància magnètica al cervell, una tecnologia pionera en un hospital públic a Catalunya.
El cap de la Unitat de trastorns del moviment de l'àrea de Neurociències de Can Ruti, Ramiro Álvarez, detalla que es pot arribar a un número de pacients "molt més gran" que fa dos anys perquè la intervenció no te tantes contraindicacions. "Hi ha pacients que ens diuen que els ha canviat la vida, tornant a poder menjar i beure, a escriure, a fer anar el mòbil o afaitar-se amb normalitat", explica.
Ni menjar, ni beure, ni afaitar-se
Un dels darrers pacients que s'ha sotmès al nou tractament és en Carles Torrent, un home de 70 anys amb una tremolor totalment invalidant. La falta de pols l'incapacita per tasques bàsiques del dia a dia com menjar, beure, afaitar-se o escriure.
En alguns casos, explica el doctor Álvarez en declaracions a l'ACN, les situacions més quotidianes es poden veure interferides "de manera severa" les tremolors. Abans de sotmetre's al tractament, Torrent ha posat a prova el seu pols davant els metges i era incapaç de superar amb èxit cadascuna de les proves.
Si havia de dibuixar línies rectes, en sortien guixots. I a l'hora de traspassar aigua d'un got a un altre, bona part del líquid ha caigut sobre la tovallola que li cobria les cames. "He provat un munt de medicaments, un munt... però no han funcionat", es lamenta el pacient.
Torrent, a més, és ceramista i la seva feina està molt condicionada per l'ús de les mans. Ara confia que gràcies a l'aplicació dels ultrasons pugui recuperar part del pols i guanyar en qualitat de vida.
Primer tractament sense cirurgia del sistema públic
El doctor Álvarez explica que la majoria de casos són com els de Torrent, de pacients que no responen correctament als fàrmacs i amb els que s'han de provar altres teràpies. Fins ara l'única existent als sistema públic era la implantació d'uns elèctrodes intracerebrals, una cirurgia amb limitacions.
Les persones amb determinades patologies afegides o de determinada edat no estaven indicats per a la cirurgia i estaven condemnats a conviure amb les tremolors. Álvarez explica que no s'havien operat a persones de més de 80 anys, mentre que ara ja s'ha tractat pacients de 89 anys, amb els ultrasons.
A més, des del setembre també s'han començat a fer tractament bilaterals –a les dues mans-, amb un interval d'entre nou i dotze mesos entre els dos procediments. Per seguretat, explica Álvarez, mai es fan les dues extremitats de manera simultània. Ja se n'han fet 16 d'aquest tipus a Can Ruti.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..