Público
Público
repressió

El TSJC inhabilita el conseller Bernat Solé pel seu rol com a alcalde d'Agramunt durant l'1-O

El condemna a un any d'inhabilitació i a 16.800 euros de multa per desobediència, tot i que la sentència encara no es ferma. El TSJC considera que coneixia els advertiments del Tribunal Constitucional sobre la celebració del referèndum. Solé és el màxim responsable de l'operatiu electoral de cara als comicis catalans del pròxim 14 de febrer.

El conseller Bernat Solé amb Mossos d'Esquadra darrere desenfocats després de declarar al TSJC el passat 14 de desembre de 2020.
El conseller Bernat Solé amb Mossos d'Esquadra darrere desenfocats després de declarar al TSJC el passat 14 de desembre de 2020. Marta Sierra / ACN

públic

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha inhabilitat aquest dijous al conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, per desobediència arran de la seva participació en el referèndum de l'1 d'octubre de 2017 com a alcalde d'Agramunt, quan també era diputat al Parlament. Es tracta de la primera condemna a un alcalde per la seva participació en el referèndum de l'1-O, després que el passat desembre s'absolgués l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan. La sentència, però, no és ferma, ja que Solé encara pot recórrer i elevar la decisió al Tribunal Suprem.

La condemna és d'un any d'inhabilitació i 16.800 euros de multa, ja que constata que Solé va ser notificat personalment de les advertències del Tribunal Constitucional sobre les conseqüències judicials que es derivarien d'aplicar les lleis aprovades el setembre de 2017 al Parlament, pensades per celebrar el referèndum. El conseller també haurà d'assumir les despeses del procés judicial. Aquesta és la primera sentència contra un dels centenars d'alcaldes de l'1-O processats. Fins ara totes les causes judicials s'havien arxivat.

Segons el tribunal, Solé no només va permetre que el 25 de setembre del 2017 s'utilitzés un local propietat de l'Ajuntament per celebrar un acte públic destinat a promoure la participació ciutadana en el referèndum, sinó que "es va prestar a participar-hi com a orador en la seva qualitat d'alcalde i de diputat, aprofitant l'ocasió per encoratjar públicament els oients a anar a votar el dia 1 octubre 2017".

A més, afegeix que el mateix dia del referèndum "va tenir una participació activa i decidida en el seu desenvolupament i bona finalitat, personant-se des del primer moment en el centre de votació i assumint de forma intermitent durant tota la jornada responsabilitats logístiques, de suport i d'assistència als organitzadors". Cita per exemple que va procurar puntualment les notícies autoritzades que li arribaven a ell des d'altres ajuntaments veïns sobre l'actuació a la comarca de la policia.

Segons el tribunal, també "va col·laborar decisivament en la presa de decisions capitals, com ara la d'amagar en un lloc segur les urnes amb els vots dipositats al seu interior i la documentació comprometedora relacionada amb la votació, o bé la d'avançar l'hora de tancament de la votació davant la possibilitat que es personessin" els cossos de seguretat de l'Estat.

En l'actualitat, Solé és també el màxim responsable de l'operatiu electoral de cara a les pròximes eleccions catalanes, previstes pel 14 de febrer després que el mateix TSJC anul·lés l'ajornament del Govern. També perilla la seva candidatura com a segon a les llistes per ERC a la demarcació de Lleida, ja que, encara que la sentència no sigui ferma, es podria impugnar la candidatura.