Este artículo se publicó hace 2 años.

"El que volen Bildu, BNG i ERC s'assembla molt i és sumar més gent a la causa independentista"

Andreu Pujol i Silvio Falcón, autors d''A la sobirania per l'esquerra'. Públic

Barcelona-Actualitzat a

Publicidad

La tesi del llibre és que malgrat les diferències en la seva gènesi i evolució, ara mateix ERC, EH Bildu i el BNG tenen una estratègia similar, basada en ampliar les seves bases i seguir una línia política pragmàtica, amb accent social i sense renunciar als seus objectius nacionals. Com expliqueu que s'hagin trobat en un punt similar?

"Veure que l'estratègia de l'SNP funciona, que la manera de créixer és interpel·lant els votants que no hi són i no pas cridant més fort, és important"

Publicidad

Fa 10 o 15 anys la seva situació era molt diferent i, per raons diverses, els tres espais vivien crisis profundes. Els canvis introduïts aleshores els han servit per reforçar-se?

Publicidad

Quin pes li doneu als lideratges d'aquests partits, que exerceixen Ana Pontón (BNG), Arnaldo Otegi (EH Bildu) i Oriol Junqueras (ERC). Per circumstàncies diverses, només Pontón també té un paper institucional.

"Els lideratges acompanyen tot el procés d'obertura que fan els partits per intentar apel·lar a noves realitats"

Si ens centrem en les diferències, l'únic que governa a nivell autonòmic és ERC. Això evidentment li atorga una major incidència en les polítiques públiques, però alhora també pot fer aflorar de manera més clara les contradiccions i limitacions del marc autonòmic?

"L'independentisme democràtiu viu una constant tensió entre els objectius finals, els resultats electorals i el desgast de l'obra de govern"

Publicidad

El BNG no té competidor sobiranista a Galícia, mentre que tant ERC com EH Bildu sí que en tenen a Catalunya i el País Basc, respectivament. Això condiciona d'alguna manera les estratègies, limita l'àmbit de creixement?

Publicidad

"Una actitud especialment bel·ligerant cap al govern de coalició podria ser vista amb mals ulls per una part de les seves societats, que veien en el PP un adversari molt clar" 

És evident que en el cas d'EH Bildu aquesta estratègia de creixement va lligada al final de la violència armada al País Basc, amb la dissolució d'ETA. Fins fa uns anys aquest espai s'havia relacionat sobretot amb l'esquerra independentista, amb la CUP, però ara el seu principal referent a Catalunya és ERC. Com interpreteu el canvi?

Publicidad

"EH Bildu ha intentat eixamplar-se i ocupar un espai molt més ampli del que ocupava la Batasuna clàssica"

De moment, les tres forces viuen un cicle de creixement electoral, però li veieu continuïtat?

És bastant possible que entrem en uns anys en què les qüestions socials, materials i econòmiques marquin l'agenda i, possiblement, ens encaminem a un canvi d'era, marcat per les crisis energètica i climàtica. Això pot afavorir els programes socials d'aquestes formacions?

Publicidad

Alhora, veieu gaire recorregut a curt termini als seus programes nacionals? El PSOE no sembla disposat precisament a avançar cap a un marc plurinacional i, òbviament, encara menys a acceptar referèndums d'autodeterminació. De l'alternativa, que seria un govern del PP i Vox, no cal ni parlar-ne sobre aquest tema.

Veieu els sobiranismes bascos i gallec més preparats per una estratègia de menys pressa?

"Sempre és millor que hi hagi més gent a favor de la causa independentista, que no pas menys gent"

A nivell d'aliances autonòmiques, segurament el BNG només pot aliar-se amb el Partit Socialista, però és factible que a curt termini ho puguin fer ERC o Bildu o calen encara més cicles electorals?

Publicidad

"Abans s'entendrà l'entorn de Junts amb el PSC, que no pas ERC amb el PSC"

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors