Público
Público

Els desnonaments es disparen i creix la mobilització en contra

Les execucions hipotecàries, que també s'incrementen, s'han multiplicat per quatre des de l'any 2007

MARC USTRELL

Els crits reivindicatius i les pancartes de la plaça de Catalunya es van traslladar ahir al matí al barri de Sant Roc de Badalona. Un grup d'indignats va convertir la seva protesta en una activa oposició a un desnonament que s'havia d'executar en un habitatge del número 257 del carrer Marquès de Montroig, un dels blocs que ressegueixen el traçat elevat de la C-31, l'autopista del Maresme. Poques hores després d'aquest desnonament finalment frustrat, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, explicava al Parlament que els desnonaments i les execucions hipotecàries segueixen disparats, i va especificar que el 2010 un total de 6.645 habitatges van ser objecte de desnonament.

Teresa Alsina, una dona de 70 anys que pateix fibromiàlgia i depressió després de la mort del seu marit, es va convertir ahir de forma involuntària en un dels símbols de la protesta dels concentrats a la plaça de Catalunya.

Indignats de la plaça de Catalunya ajuden a frenar un desnonament

Teresa té un deute de 160.000 euros contret amb CajaSol, i el seu fill, David Colmenero, s'ha quedat sense feina i no pot ajudar la seva mare a pagar-lo. Tal com marca la llei, l'entitat volia executar el desnonament de l'habitatge perquè s'ha quedat el pis en propietat. Però la presència d'una cinquantena de joves al davant de casa seva i una muralla de cartells en contra dels desnonaments va obligar a suspendre l'actuació prevista per les 10.00 del matí.

Per l'afectada i el seu fill, la concentració pacífica d'ahir és 'un èxit inesperat i una alegria molt gran'. I també pels concentrats, que recordaven la seva oposició a les execucions hipotecàries i els desallotjaments de les famílies afectades. Ahir mateix es coneixien noves xifres de les execucions hipotecàries dels darrers anys, que segueixen en augment en multiplicar-se per quatre des que es van començar a sentir els efectes de la crisi immobiliària, l'any 2008. Segons va explicar ahir al Parlament el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el 2010 es van tractar judicialment 18.152 execucions hipotecàries, unes cent més que el 2009. No obstant això, el gran salt quantitatiu es va produir entre el 2007 i el 2008, quan pràcticament es van triplicar els casos que van arribar als jutjats.

La presència de joves acampats al barri de Sant Roc ahir al matí no només tenia un component reivindicatiu, sinó que també era una mostra d'agraïment a la Teresa, que malgrat la seva malaltia en els darrers dies ha estat a l'acampada de la plaça de Catalunya, fent costat als manifestants. 'Nosaltres també som una part dels emprenyats', explica en David, que considera 'una vergonya' la supeditació del sistema polític a les entitats bancàries.

Suport a una dona de Badalona en el segon intent de fer-la fora de casa

En un principi, l'ordre de desnonament del pis de Teresa Alsina s'havia fixat el 6 de maig, però en aquell moment el seu fill ja havia contactat amb la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). Es tracta d'una associació que a través de voluntaris pretén aturar de manera pacífica els desallotjaments efectuats pels bancs i les caixes.

La presència del col·lectiu va incomodar aquell dia la procuradora de CajaSol, que 'amb una actitud xulesca i provocadora va provocar moments de certa tensió', segons van definir membres de la plataforma. Dies després, la Teresa va rebre una nova ordre de desnonament que les mobilitzacions també han aconseguit suspendre. En David es preguntava ahir si el jutge tenia por d'anar a casa de la seva mare perquè havia sol·licitat presència policial, però finalment no va arribar ningú.

Un cop confirmada la suspensió del desallotjament, la Teresa va aixecar-se del llit i va baixar al portal de casa seva per agrair la presència dels manifestants: 'Avui he estat jo, però demà li pot tocar a qualsevol', va dir la Teresa, que va destacar la necessitat d'anar 'tots junts i fer-nos costat com ha passat avui'. El seu fill, eufòric, va assegurar no tenir paraules 'per agrair la mobilització d'avui' i va afegir que la seva lluita havia de servir 'per canviar alguna cosa' i perquè la societat s'adoni que el sistema és 'injust'. Amb un to reivindicatiu i incitant als manifestants a seguir-lo, va sentenciar que 'quan ens hi posem, tots podem'.

La PAH realitza mobilitzacions com les d'ahir a Sant Roc per modificar les polítiques que regulen les hipoteques. A banda d'aturar els desnonaments, el col·lectiu proposa, entre altres mesures, la conversió del parc d'habitatges amb règim d'hipoteca en un parc públic de lloguer social i la dació del pis per saldar el deute hipotecari un cop els bancs o les caixes executen la hipoteca i es queden amb els immobles.

Segons un dels membres de la PAH, Adrià Alemany, 'a través dels documents del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), calculem que a l'Estat espanyol hi haurà mig milió d'execucions hipotecàries'. En aquest sentit, Alemany alerta que Catalunya 'encapçala aquest trist rànquing amb més de 50.000 casos'. Tot i això, la PAH explica que són xifres a les quals és molt difícil accedir a causa de 'l'opacitat de l'Administració'.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias