Público
Público

El cas d'una dona tancada a casa irromp en el debat del burca

Investigació a Bellpuig d'Urgell

MERCÈ MARCH

La Fiscalia de Lleida ha obert un expedient de protecció de menors 'per verificar' si les dues filles de 7 i 4 anys d'un matrimoni marroquí de Bellpuig d'Urgell (Lleida) estan 'ben ateses', segons el fiscal en cap, Juan Boné. L'expedient es va obrir el passat 2 de juny, arran d'una comunicació dels serveis socials del consistori alertant d'una possible situació de risc social, en sospitar que el marit hauria impedit a la seva dona i les seves filles sortir al carrer i les havia obligat a quedar-se a casa durant el mes d'abril, en què va haver absentar-se per buscar feina.

La consellera d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat, Carme Capdevila, va posar ahir aquest cas com a exemple del risc que hi ha en la prohibició del burca i el nicab sense que vagi acompanyada d'altres mesures. Segons Capdevila, si es prohibeix per llei iniciativa que ha presentat el PP al Senat, hi ha risc de que hi hagi dones que es quedin 'aïllades socialment'.

També el vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, va insistir que la regulació no és una prioritat, perquè no és un fenomen gaire estès a Catalunya. Carod-Rovira va advertir que 'frivolitzar' sobre aquest tema pot conduir a la 'islamofòbia'.

En resposta a una pregunta del grup parlamentari de CiU, Carod-Rovira va dir que 'no és admissible' l'ús del burca perquè 'no forma part dels nostres costums', però va defensar la importància de la mediació amb aquests col·lectius per trobar solucions.

El fiscal en cap de Lleida, Juan Boné, va explicar ahir que en el cas del matrimoni de Bellpuig 'no consten ni amenaces contra la dona ni detenció il·legal'. Per aquesta raó no ha incoat diligències per un possible delicte, ja que no es demostra, de moment, una imposició coactiva del marit cap a la seva dona, sinó que aquesta va accedir voluntàriament a complir les seves ordres.

Els serveis socials de l'Ajuntament de Bellpuig van detectar fa uns mesos que les menors no estaven escolaritzades, segons la regidora d'Acció Social i Salut, Dolors Pujol. La investigació de la policia local va permetre determinar que les nenes no només no anaven a escola, sinó que 'estaven tancades a casa' amb la seva mare i no sortien al carrer.

Segons aquesta investigació, el pare se'n va anar fora del país el passat mes d'abril per buscar feina, amb l'expressa prohibició d'obrir la porta de casa. La dona, segons els serveis socials, només sortia de casa tapada amb un nicab per anar a comprar menjar o anar al metge. La regidora d'Acció Social va explicar que des de mitjan mes de maig la situació ja està normalitzada i les nenes van a l'escola.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias