Público
Público
POLÍTICA

La direcció del PDeCAT rebutja la proposta dels presos i es nega a dissoldre's dins de JxCat eixamplant l'esquerda interna

Els exconsellers Turull, Rull, Forn i l'exiliat Lluís Puig proposaven una assemblea constituent de JxCat i que el PDeCAT debatés la dissolució  abans de sis mesos. També situaven la coalició que proposa el president del partit, David Bonvehí, com la "pitjor forma" que podria adoptar el nou espai. La direcció el PDeCAT rebutja l'opció de liquidar el partit i insta a continuar negociant amb la Crida de Jordi Sánchez i Puigdemont

Los diputados electos catalanes en prisión preventiva Jose Rull, Jordi Turull, y Jordi Sánchez, en los escaños del Congreso de los Diputados. - EFE
Josep Rull i Jordi Turull amb Jordi Sànchez al Congrés dels Diputats, en una imatge d'arxiu. - EFE

acn

La direcció del PDeCAT ha rebutjat la proposta dels presos polítics del partit. Després de cinc hores de reunió, l'executiva reunida de forma extraordinària aquest divendres al llarg del matí ha emplaçat el seu president, David Bonvehí, a seguir negociant amb la Crida. El partit, que es nega a dissoldre's, es dona així més temps per mantenir les converses sobre l'encaix amb JxCat. Els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn, empresonats a Lledoners i Lluís Puig, exiliat a Brussel·les, havien fet arribar la seva proposta de convocar una assemblea constituent dels electes de JxCat i que, passats sis mesos de la creació i la consolidació del nou partit, el PDeCAT debati si es manté o bé es dissol en la nova formació. La reunió ha tingut lloc durant cinc hores de les 10 del matí a les 3 de la tarda.

El document, al qual ha tingut l'accés l'ACN, apostava per convocar una assemblea constituent dels electes de JxCat -sense establir cap termini-, i que passats sis mesos de la creació i la consolidació del nou partit, el PDeCAT debati si es manté o bé es dissol en la nova formació.

A més, els presos situen la coalició electoral que proposa el president del Partit Demòcrata, David Bonvehí, com la "pitjor de les formes" que podria adoptar el nou espai. El rebuig de la direcció del PDeCAT a la dissolució eixampla les esquerdes internes del partit i del conjunt de l'espai polític que lidera l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, que podria acabar amb una ruptura.

Els quatre exconsellers firmen el document de part de la Comissió Delegada, en referència a l'òrgan que va designar el Congrés Nacional del PDeCAT el 2018 per negociar l'encaix amb la Crida. Tot i això, la comissió també la configuren el propi Bonvehí i la vicepresidenta del partit, Míriam Nogueras, i mai s'ha arribat a fer cap proposta formal. Fonts de la direcció del PDeCAT properes a Bonvehí critiquen que Turull, Rull, Forn i Puig utilitzin el nom de la Comissió Delegada i remarquen que la proposta és personal d'ells, i no d'aquest organisme.

Els tres presos i l'extitular de Cultura han traslladat la proposta a la direcció del PDeCAT amb l'objectiu que l'elevi al Consell Nacional -que s'ha de reunir al juliol- i que, si s'escau, "pugui ser ratificada per tots els associats i associades en una consulta vinculant, tal i com ho disposen els Estatuts". La qual cosa no es farà de moment segons ha decidit la direcció del partit per continuar negociant amb la Crida de Jordi Sánchez i Carles Puigdemont una possible sortida a l'encaix entre ambdues formacions. Una solució que s'entreveu difícil si tenim en compte que la Crida exigeix la creació d'una nova organització de nova fornada que requeriria la dissolució del PDeCAT. Malgrat tot, el PDeCAT veu marge d'acord amb la Crida. El seu portaveu, Marc Solsona, espera que les negociacions entre David Bonvehí i Jordi Sànchez arribin a bon port, tal com ha explicat en la roda de premsa telemàtica d'aquest divendres, després de la reunió extraordinària de l'executiva. Solsona, però, ha avisat que el PDeCAT està a punt per si les converses es trenquen: "Som un partit i estem preparats per a les eleccions". El portaveu també ha dit que el Consell Nacional -s'ha de celebrar al juliol- podrà votar la proposta dels exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn i Lluís Puig -i que la direcció ha rebutjat-, i totes les que es plantegin. Solsona trobaria "lògic" que l'executiva en concretés una, en acabar les negociacions.

Assemblea Constituent i direcció executiva

La voluntat dels quatre exconsellers és que, "davant de la necessitat d'articular la creació del nou espai polític de JxCat", es formi un Comitè d'Organització d'una assemblea constituent de Junts per Catalunya. En aquest organisme hi estarien convocats tots els electes de l'espai i tothom qui hagi "confiat" en JxCat i el seu líder, Carles Puigdemont, des de les eleccions del 21-D de 2017 i que entenen l'1-O com a "mandat polític a culminar".

Aquesta assemblea constituent escolliria la presidència de JxCat i la seva Direcció Executiva Nacional, que inclouria, com a mínim, persones responsables d'organització, d'estratègia política, de les finances, de comunicació, de relacions internacionals, de les relacions amb les cambres parlamentàries, de les relacions amb el món municipal i de les polítiques sectorials.

El quart punt del document estableix que, en un termini no superior a tres mesos, la direcció de JxCat ha de proposar i aprovar un sistema organitzatiu que inclogui, com a mínim, la definició de la periodicitat en qual ha de reunir la seva assemblea; la creació d’un Consell Nacional; i els mecanismes de presa de decisions per via plebiscitària per part del conjunt de la militància.

A més, l'executiva també ha de proposar i aprovar la metodologia per elaborar programes i confeccionar llistes electorals a les quals es presenti JxCat, a ratificar pel Consell Nacional i, posteriorment, al conjunt de la militància. El document no parla, però, de celebrar primàries, una proposta que sí que ha defensat el conseller Damià Calvet, afí a Rull, que ja s'ha postulat per a ser el candidat efectiu de JxCat. També hi opta el conseller Puigneró, mentre que el titular d'Interior, Miquel Buch, prioritza liderar la nova organització.

Els crítics amb Bonvehí volen que la militància triï

El sector de la direcció del PDeCAT crític amb Bonvehí vol una consulta vinculant amb la qual els associats triïn entre la proposta dels presos i l'aposta oficial de l'executiva. Tal com han explicat a l'ACN fonts de l'entorn arrenglerat amb Carles Puigdemont -liderat per la vicepresidenta, Míriam Nogueras-, proposen que el Consell Nacional del juliol acordi celebrar una consulta vinculant perquè la militància es decideixi entre la proposta dels presos polítics, i crear un partit nou, i l'estratègia de Bonvehí que passa per una coalició electoral. A més, el sector crític també lamenta que la direcció hagi rebutjat el trànsit cap a JxCat tot i el mandat del Consell Nacional.

Segons ha pogut saber l'ACN, sí que hi ha consens a la direcció del PDeCAT perquè el Consell Nacional que s'ha de celebrar al juliol forci una consulta vinculant per decidir el futur del partit. On no hi ha acord, encara, és sobre què s'ha de preguntar als associats.

Per la seva part, Puigdemont ha reaccionat positivament a la proposta dels exconsellers. "El que han proposat mereix l’aplaudiment, per la seva responsabilitat i empatia en un moment decisiu per al nostre espai polític", ha expressat l'expresident al seu compte de Twitter. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?