Público
Público

Les denúncies per delictes d'odi i discriminació creixen prop d'un 20% Catalunya

L'LGTBIfòbia és l'àmbit que concentra més denúncies. Els detinguts l'any 2023 en aquests casos també pugen

Entrada de la comissaria de Mossos de les Corts
Entrada de la comissaria de Mossos de les Corts. Blaca Blay / ACN

Els fets motivats per l'odi i la discriminació denunciats a Catalunya van créixer un 18,7% l'any passat: salten dels 641 registrats el 2022 als 761 del 2023. Del total d'aquests fets investigats, la major part corresponen a l'àmbit de l'LGTBI-fòbia (37%), a motivacions racistes (35%), orientació política (13%) i islamofòbia (4,7%). Tot plegat ho recull el darrer balanç del cos de Mossos d'Esquadra, que apunten que els detinguts també pugen a 138, un 21% més que l'any 2022.

El 76% dels casos investigats s'han resolt amb la detenció o identificació dels autors dels fets i 730 persones van quedar detingudes o denunciades en aquest àmbit. Destaca que dos de cada deu eren menors, un "termòmetre" social. Barcelona continua tenint un major nombre de fets (562) amb un increment del 17% respecte de l'any 2022, i representant el 73,8% del total dels denunciats. Segueix la demarcació de Girona (73) amb una pujada del 28%, mentre Tarragona (71) i Lleida (55) experimenten augments del 9% i 41%, respectivament.

Aquests fets han registrat una notable tendència a l'alça els darrers anys, amb un increment des del 2012 fins ara del 238%, el que s'atribueix a diversos factors segons la inspectora Montserrat Escudé, portaveu del cos. D'una banda, el fet de viure en societats més polaritzades i on predomina "la lògica de trinxeres", el que ofereix un escenari més "procliu". D'altra banda, disposar d'un marc legal "potent" i habilitador pot haver afavorit la persecució dels delictes i l'augment de les denúncies, així com la millora de les capacitats de les autoritats policials i judicials.

Montserrat Escudé, portaveu dels Mossos d'Esquadra, presentant el balanç
Montserrat Escudé, portaveu dels Mossos d'Esquadra, presentant el balanç. Mossos

Aquesta setmana els Mossos han presentat el nou model d'atestat policial específic en l'àmbit de l'odi i la discriminació. Un procés "pioner" a l'Estat que incorpora informàticament les preguntes que ha de fer un instructor/a per tal de reflectir la motivació discriminatòria, incorporant, també un "notes" per confeccionar un bon atestat policial.

L'LGTBIfòbia encapçala les denúncies

L'LGTBIfòbia és l'àmbit que concentra més denúncies, amb un total de 282 de 761, el que suposa un 37%. Les motivacions racials segueixen una tendència semblant a la de l'any 2022 i amb 270 fets delictius representa un 35,5% de les denúncies, seguit del d'orientació política amb 103 fets (13,5%). Que l'àmbit de l'LGTBIfòbia sigui "el més denunciat" no és "gratuït": "Respon al poder transformador de les entitats que lluiten per fer aflorar els drets de les víctimes i interpel·len les administracions", ha assenyalat la inspectora.

En comparació als fets denunciats el 2022, l'LGTBIfòbia creix un 9,3%, els fets per origen racial o ètnic un 18,9% i els que són per motiu d'orientació política un 32,1%. En l'àmbit de la islamofòbia, que es va donar d'alta l'any 2022, els fets denunciats són 36 i representen un 4,7% del total.

Víctimes i autors

Un total de 984 persones han denunciat el 2023 haver estat víctimes per causes relacionades amb odi i discriminació, ja sigui per la seva orientació sexual, origen, condició política i religió o altres àmbits. Representa un increment del 20,8% respecte del total de víctimes de l'any anterior. Els homes representen el 63,5% i les dones el 36,4%. Un 10% eren menors d'edat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?