Público
Público

El Síndic de Greuges qüestiona l'Estat per la "persecució penal" de càrrecs sobiranistes

Alerta de diversos fets que han deteriorat la democràcia a l'Estat i insta el govern espanyol a deixar de banda la via judicial contra el procés sobiranista. 

El Síndic, Rafael Ribó. EUROPA PRESS

EUROPA PRESS I PÚBLIC

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha presentat aquest divendres al Parlament un informe que qüestiona el Govern central i el poder judicial de l'Estat per la seva "persecució penal" contra càrrecs electes sobiranistes catalans que han derivat en casos com, per exemple, la condemna de l'expresident Artur Mas. En roda de premsa des de la Cambra catalana, Ribó ha explicat que l'informe conclou que les institucions de l'Estat haurien d'evitar combatre el procés sobiranista i, per tant els càrrecs que l'avalen, per via judicial, ja que només ho veu justificable en casos d'"extrema violència, tumults i veritable risc per a la integritat de l'Estat".

L'informe del Síndic constitueix una crítica general als processos judicials contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas i els exconsellers Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau, i també contra l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, el regidor de Vic Joan Coma i diversos regidors de Badalona per altres iniciatives sobiranistes. "Recomanem evitar el recurs a la via penal per a la solució dels conflictes polítics. Les mesures contra càrrecs electes s'haurien de limitar tant com fos possible", ha sentenciat Ribó, que ha afegit que la consulta del 9N va ser una acció política que ha de respondre's des de la política i no per la via judicial.

El treball també alerta que "l'aparent deteriorament de la qualitat democràtica" no és patrimoni exclusiu de la institucions de l'Estat, i posa d'exemple les polèmiques declaracions del dimitit senador d'ERC Santi Vidal on afirmava que la Generalitat tenia de forma il·legal dades dels ciutadans. L'informe, que té per títol Retrocessos en matèria de drets humans: llibertat d’expressió dels càrrecs electes i separació de poders al Regne d’Espanya  adverteix d'aquests retrocessos i recalca que són "impropis d'un estat de dret" Així mateix assegura que han traspassat l’àmbit estatal i se n’han fet ressò "destacats organismes internacionals, com ara el Grup d'Estats contra la Corrupció del Consell d'Europa (GRECO), la Comissió de Venècia i el relator de les Nacions Unides, que han demanat reformes per garantir la separació de poders".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?