Público
Público

Desfilada universitària contra les retallades

Professors i alumnes fan una passarel·laalternativa al certamen de moda 080

JOÃO FRANÇA

Professors, treballadors, investigadors i estudiants van lluir ahir peces de roba fetes amb plàstic i bosses d'escombraries en una passarel·la insòlita que pretén introduir la reivindicació dins la setmana de la moda que s'està celebrant a Barcelona. La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) va organitzar ahir una 'desfilada precària' en resposta a l'inici de la passarel·la 080 Barcelona Fashion, que es fa a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB).

El comunicat de la PUDUP critica que, en el context de retallades, 'la universitat es dediqui a tasques que no li pertoquen' i considera que amb aquesta passarel·la 'donen suport a una cultura elitista' i a la construcció 'd'una ciutat aparador'. La desfilada de 'moda precària' pretenia ser una crítica ben humorada a les retallades que estan patint la universitat i la sanitat pública.

El funcionament de la UB es veu entorpit per la celebració de la passarel·la 080

La UB va assegurar ahir a Públic que les instal·lacions de l'edifici històric, a part dels patis i el paranimf, funcionaven amb normalitat. El paranimf, però, estava reservat feia un any per al Logic Colloquium 2011, un important congrés internacional de matemàtiques que els organitzadors, indignats, van haver de traslladar a la facultat de Filosofia i Història.

L'activitat quotidiana de professors i estudiants també es va veure afectada. Judit Vidiella, professora de Belles Arts, va explicar que el seu grup de recerca es va veure desplaçat i, a manera de protesta, participava en la desfilada amb un vestit amb una llarga cua de treballs per corregir. Anna Planas, estudiant de lingüística que presentava els models, va definir el vestit de la professora com a 'ideal per als professors precaris en Pla Bolonya'.

Mentre a fora tenia lloc la desfilada, a l'interior de l'edifici, les estàtues de Ramon Llull, Alfons X i Averroes compartien espai amb estands de marques de cafè, de cotxes o de maquillatge. Els despatxos i la biblioteca van funcionar en l'horari habitual, però ni tan sols els treballadors de la universitat tenien clar com s'hi accedia.

Una treballadora de la biblioteca va dir que no podien parlar sobre el tema de la desfilada, però va assegurar que havien rebut queixes de diversos estudiants, 'alguns d'ells escandalitzats'. Laia Villuendas, estudiant d'educació social, és una d'aquestes. Villuendas es va mostrar sorpresa per la situació, ja que no va rebre cap avís de la universitat. L'accés a la biblioteca va ser complicat i per entrar va ser aturada pel guàrdia de seguretat de l'esdeveniment. La seva principal queixa, però, va ser pel soroll, i va assegurar que era una situació indignant per als qui 'creiem que la universitat ha de ser un servei públic'.

L'acte es va celebrar en un to festiu i el públic congregat va ocupar la vorera de la Gran Via de Barcelona davant de la universitat. Anna Planas va presentar els diferents models amb un to irònic, fent al·lusió a les retallades. Alguns dels assistents al 080 Barcelona Fashion es van aturar bocabadats a observar la festiva desfilada alternativa.

El professor Xavier Do­mènech va informar que la PUDUP està preparant una acció més per aquest estiu, però centrarà els esforços a preparar l'assemblea general de treballadors i estudiants de les universitats que tindrà lloc al setembre. Domènech es va mostrar satisfet per l'assistència a la passarel·la de denúncia i la participació de models de tots els col·lectius universitaris.

Más noticias