Público
Público

1-O en directe: Els CDR marquen l'inici de la jornada amb talls de carreteres i vies de trens

Un centenar d'activistes tallen el trànsit a primera hora del matí mentre un grup de membres dels comitès retiren les barres dels peatges. Els CDR repeteixen l'acció de Setmana Santa que va comportar l'exili d'Adrià Carrasco i l'aplicació de mesures preventives a Tamara Carrasco. L'autopista també ha estat tallada a l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp) i a Girona un centenar d'activistes es planten a les vies de l'AVE, que després han ocupat la delegació de la Generalitat i han retirat la bandera espanyola. Al migdia estudiants i CDR han convocat manifestacions a Barcelona.

Els CDR tallen l'AP-7 per celebrar aquest 1 d'octubre i retiren les barres del peatge. Maria Rubio

Aquest dilluns 1 d'octubre els estudiants de secundària i universitats han convocat una vaga per sortir al carrer en commemoració del referèndum de fa un any, per denunciar la repressió i per reclamar que la República proclamada sigui efectiva. A les 12.00 h. s'ha iniciat la manifestació a la plaça Universitat, convocada per la plataforma Universitats per la República. S'hi han aplegat columnes d'estudiants procedents de diferents centres educatius, com el Campus de Ciutadella de la UPF, la UAB o la zona universitària de la UB. Els estudiants també han protagonitzat manifestacions a Tarragona, Lleida o Girona.

A les 12.00 h també ha començat també la manifestació convocada pels CDR als Jardinets de Gràcia de Barcelona, que vol aplegar els comitès de Barcelona i voltants. Milers de persones s'hi han concentrat amb crits d'"1 d'octubre, ni oblit ni perdó" davant la presència de mitjans internacionals

Concentració dels CDR a Jardinets de Gràcia aquest 1 d'octubre a les 12.00 h. Marià de Delàs

Concentració dels CDR a Jardinets de Gràcia aquest 1 d'octubre a les 12.00 h. / MD

Els activistes també fan càntics demanant la dimissió del conseller Miquel Buch i avancen amb crits de "Fem república" i "fora les forces d'ocupació". La concentració ha baixat Passeig de Gràcia i ha arribat fins a l'edifici de la Borsa, on un grup d'activistes s'hi ha encadenat. Els Mossos d'Esquadra han advertit que intervindrien amb si no es retiraven de la porta. L'accés a l'edifici, no obstant, ha estat bloquejat pels manifestants durant prop d'una hora.

La concentració dels CDR a les portes de la Borsa. Marià de Delàs

La concentració dels CDR a les portes de la Borsa / MD

Els CDR tallen l'AP-7 de Martorell i l'AVE a Girona

Un centenar d'activistes dels CDR han tallat l'AP-7 a l'alçada del peatge de Martorell a primera hora del matí, en l'aniversari de l'1 d'octubre. Mentre es realitzava el tall, membres dels comitès s'han dirigit a les tanques d'aturada de vehicles i les han retirat per després emportar-se-les, deixant el pas obert i inutilitzant el peatge.

Fonts dels comitès asseguren que amb l'acció volen recordar al Govern que "el poder resideix en el poble" i fer un acte de solidaritat amb els activistes Adrià Carrasco, exiliat a Brussel·les, i Tamara Carrasco, amb mesures cautelars que la tanquen al seu municipi de residència, Viladecans (Baix Llobregat). L'últim cop que els CDR van intervenir a les autopistes del país va ser durant la Setmana Santa d'enguany, motiu pel qual ambdós activistes estan sent investigats per delictes de terrorisme, sedició i rebel·lió.

Altres CDR han fet talls a diversos punts del país. A Girona s'han tallat les vies de l'AVE a primera hora del matí. Un cop finalitzada l'acció, els activistes s'han dirigit a l'edifici de la Generalitat i han ocupat el vestíbul de la delegació de la Generalitat per després retirar la bandera espanyola de la façana.


Al sud del territori, a l'alçada de l'Hospitalet de l'Infant, membres dels comitès també han fet una concentració al mig de l'AP-7 per aturar el trànsit, que ha estat tallada en sentit nord. Els CDR han fet accions a punts fronterers del territori català i grans vies de circulació.

A Santa Perpètua de Mogoda (Vallés Occidental), diversos comitès de la comarca han tallat els accessos al CIM Vallès, el centre logístic de la localitat. Hi han col·locat neumàtics vells i oli per dificultar el desallotjament de la concentració. Els manifestants han bloquejat els quatre accessos de l'espai.

A la capital catalana, centenars de persones i activistes dels comitès s'han concentrat a la plaça de Catalunya i la de la Catedral, han realitzat talls a la Via Laietana, a la Gran Via de les Corts Catalanes i a l'Avinguda Diagonal. Els activistes s'han concentrat davant la seu del Banc d'Espanya i de Foment del Treball, amb crits d'"1 d'octubre, ni oblit ni perdó", "fora feixistes dels nostres barris", a favor de la sobirania econòmica i en contra del règim del 78. També s'han sentit consignes a favor de la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, després de les càrregues policials a la manifestació d'aquest dissabte.

Manifestants pugen el Passeig de Gràcia direcció Avinguda Diagonal. Marià de Delàs

Manifestants pugen el Passeig de Gràcia direcció Avinguda Diagonal / MD

Els comitès de la capital catalana han fet una crida a mobilitzar-se cap al barri de Nou Barris per aturar un desnonament.