Público
Público
repressió independentisme

Admesa a tràmit la querella de Torrent i Maragall pel cas d'espionatge als mòbils

Entre abril i maig de 2019, el software Pegasus, que només pot ser adquirit per estats, va aprofitar una vulnerabilitat de Whatsapp de 1.400 mòbils per espiar-los. A més dels dos diputats, també va afectar l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel i un membre de l'ANC.

El presidente del Parlament de Cataluña, Roger Torrent, durante el inicio de la sesión de tarde del pleno extraordinario del Parlamento de Cataluña, solicitado por el presidente de la Generalitat, Quim Torra, para abordar la decisión del rey Juan Carlos d
El president del Parlament, Roger Torrent. ARXIU

acn

El jutjat d’instrucció número 32 de Barcelona ha admès a tràmit la querella presentada pel president del Parlament, Roger Torrent, i l’exconseller i diputat d'ERC Ernest Maragall pel cas "d'espionatge polític" dels seus telèfons mòbils, segons han explicat fonts de la presidència de la cambra a l'ACN. Torrent i Maragall van ser víctimes de l'espionatge durant el 2019 dels seus terminals mitjançant l’Spyware Pegasus, de l’empresa israeliana NSO Group, que només pot ser adquirit i utilitzat per estats. El cas el van fer públic el 14 de juliol els diaris The Guardian i El País, i ho van confirmar les empreses Whatsapp i el grup d'investigació Citizen Lab, un grup de ciberseguretat de la Universitat de Toronto.

En el moment de fer-se públic, Torrent va afirmar que el cas "ha de preocupar enormement els democràtes, siguin independentistes o no", perquè "posa en risc els drets fonamentals de moltíssima gent". Entre abril i maig de 2019, el software va aprofitar una vulnerabilitat de Whatsapp de 1.400 mòbils per espiar-los, un centenar dels quals "de manera abusiva i per motivacions polítiques", segons va explicar Torrent en base a la investigació duta a terme per Citizen Lab. Es tracta de personalitats polítiques, però també periodistes i líders socials. Entre elles, l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel i un membre de l'ANC.

El 28 de juliol, el Parlament va presentar una denúncia per investigar el cas, i dos dies després, Torrent i Maragall varen presentar la querella que ara ha estat admesa a tràmit.