Público
Público

Anna Gabriel es presenta al Suprem per sorpresa i torna a Suïssa en llibertat a l'espera d'una citació judicial

L'exdiputada de la CUP s'ha desplaçat a Madrid per sorpresa i ha comparegut voluntàriament davant el jutge Pablo Llarena. Ha quedat en llibertat i ha tornat a la seva residència de Ginebra a l'espera de ser citada a declarar, acusada d'un delicte de desobediència que no comporta presó, però ara amb total llibertat de moviments

L’exdiputada de la CUP Anna Gabriel durant la conferència sobre els drets humans a l'estat espanyol a la seu de l'ONU a Ginebra, el 25 de juny del 2019.
L’exdiputada de la CUP Anna Gabriel durant la conferència sobre els drets humans a l'estat espanyol a la seu de l'ONU a Ginebra, el 25 de juny del 2019. Natàlia Segura / ACN

L'exdiputada de la CUP al Parlament Anna Gabriel ha comparegut aquest dimarts voluntàriament i per sorpresa davant del Tribunal Suprem, després d'exiliar-se a Suïssa el febrer del 2018. Acompanyada del seu nou advocat, Íñigo Iruín, que també va acompanyar el retorn de l'exconsellera Meritxell Serret, Gabriel ha decidit tornar a l'Estat espanyol i posar-se a disposició de la justícia.

Properament serà citada a declarar davant de la resta de parts personades per un delicte de desobediència, que no comporta presó, i, per tant ha quedat en llibertat a l'espera de prosseguir el procediment judicial.

Gabriel: "Després de quatre anys i mig d’exili, avui es produeix un pas processal necessari per recuperar una llibertat de moviments que mai hagués hagut de perdre, ni jo ni ningú"

L'exdiputada de la CUP ha explicat a través d'un comunicat que, de moment, seguirà vivint i treballant des de Suïssa "en coherència amb una sèrie de responsabilitats professionals i personals adquirides". I és que, des del novembre passat, exerceix de secretària general del sindicat UNIA al cantó de Ginebra. De fet, Gabriel ja ha tornat avui mateix a Suïssa després de comparèixer voluntàriament i per sorpresa davant del Tribunal Suprem. Serà citada properament a declarar per desobediència i ha quedat en llibertat. "Després de quatre anys i mig d’exili, avui es produeix un pas processal necessari per recuperar una llibertat de moviments que mai hagués hagut de perdre, ni jo ni ningú", ha argumentat Gabriel.

En el comunicat enviat a través del grup de suport Free Gabriel, l'exdiputada de la CUP exiliada des del febrer del 2018 diu que la passa d'avui respon a "una sèrie de consideracions, reflexions i anàlisis que tenen a veure tant amb el context polític i judicial general, com també amb una sèrie de circumstàncies personals".

Tot i la decisió de quedar-se de moment a Ginebra, Gabriel ha volgut deixar clar que els seus compromisos polítics i socials "romanen on eren, amb el meu poble, amb la seva gent, i molt especialment, amb el conjunt de les persones represaliades"

Segons una nota del Tribunal Suprem, Gabriel va ser processada el març del 2018 en ocasió del procediment penal que se segueix davant el Tribunal Suprem per la seva possible implicació en la declaració d'independència de Catalunya, la investigada va ser declarada en rebel·lia el 9 de juliol de 2018.

La processada ha comparegut amb la finalitat de posar-se a disposició del Suprem i regularitzar-ne la situació processal de rebel·lia, assegura la nota. El jutge instructor, Pablo Llarena ha decretat la suspensió de l'estat de rebel·lia i ha anul·lat l'ordre de detenció que hi havia contra ella. No ha pres cap mesurar cautelar que impedeixi a Gabriel tornar a Suïssa.

Anna Gabriel va ser investigada com a presumpta autora d'un delicte de desobediència, sense que existís contra ella cap ordre europea o internacional de detenció, ja que el delicte que se li atribueix no comporta pena de presó sinó una multa de fins a dotze mesos i una pena d'inhabilitació per a ocupació o càrrec públic de fins a dos anys de durada. No obstant això, hi havia una ordre nacional de detenció perquè fos posada a disposició del Suprem i se li pogués rebre declaració, davant la impossibilitat legal de continuar el procediment contra ella sense haver practicat una prèvia declaració indagatòria. Una ordre que ara ha quedat anulada.

Conseqüentment, la decisió del magistrat instructor després de la compareixença ha estat la de citar-la per ser interrogada en dates properes i amb participació de la resta de les parts personades en el procés i només li ha exigit una adreça i un telèfon per poder notificar la citació. Posteriorment ha quedat en llibertat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?