Barcelona compra 170 habitatges de l'empresa pública Regesa per evitar-ne una futura privatització
L'operació inclou tres finques ubicades a Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó i Nou Barris i suposa una inversió municipal de 10,7 milions, un 17% menys que el preu de mercat
ACN / Públic
Barcelona-
L'Ajuntament de Barcelona ha comprat 170 habitatges públics de lloguer protegit de l'empresa pública Regesa, una societat de l'antic Consell Comarcal del Barcelonès i ara en procés de desinversió en mans de l'Àrea Metropolitana (AMC). L'objectiu és evitar que acabin en mans privades.
Es tracta de tres finques ubicades a Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó i Nou Barris. Son les darreres que hi ha a la ciutat que són titularitat de Regesa, segons ha detallat aquest dimarts la regidora d'Habitatge del consistori barceloní, Lucía Martín.
L'operació suposa una inversió de 10.763.703 milions segons defensa el consistori barceloní. Aquest preu se situa un 17% per sota del valor que tindria la venda dels drets de superfície d'acord amb el preu d'HPO (habitatges de protecció oficial) que marca la normativa. El govern municipal considera que és "important", ja que als habitatges els quedaven només entre 15 i 17 anys de protecció pública. Amb l'operació s'evitarà que passin a mans privades.
Tots els habitatges en qüestió es troben ocupats. Així, les 170 famílies llogateres i més de 300 persones que hi ha en aquests dos blocs passen a formar part del parc públic municipal de manera estable i definitiva. En concret són 97 pisos a Mare de Déu del Port, 25 a Teodor Llorente i 48 a la Selva.
L'adquisició directa de les finques permet a l'Ajuntament obtenir la plena propietat de les finques. D'aquesta manera, no arribarà a produir-se cap disfunció ni contradicció que acabi en la privatització i lliure comercialització dels habitatges, sosté en un comunicat l'ens municipal.
S'empara normativament en la llei sobre el patrimoni de les administracions públiques, que estableix que es podran acordar operacions de compravenda d'immobles d'aquesta naturalesa quan la part venedora sigui una altra administració o qualsevol entitat pertanyent al sector públic, com és el cas de Regesa.
Estabilitat i tranquil·litat per a les famílies
Martín ha celebrat que la compra dona "estabilitat i tranquil·litat" a les famílies que hi viuen, garantint preus assequibles i activant ajudes al lloguer si és necessari. La regidora d'Habitatge també destaca que l'operació permet sumar 170 pisos més al parc públic de la ciutat, que ja ronda els 11.700 habitatges.
A més a més, la compra impedeix que es repeteixi "una de les pitjors males pràctiques" que s'han fet, ha dit la responsable, en referència "la privatització del parc d'habitatge protegit". Assenyala que el cas de Regesa encara era més greu, ja que són habitatge de promoció pública construïts en sòls municipal cedit a la societat per un període de setanta-cinc anys.
L'adquisició actual de les tres finques de Regesa és la segona operació d'aquestes característiques del segon mandat d'Ada Colau. A finals del 2021, el consistori va comprar ja prop de 200 habitatges de la societat pública amb la mateixa estratègia d'evitar-ne la privatització.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..