Público
Público

EDUCACIÓ Cambray reconeix el "cansament" dels docents i anuncia que no caldrà aplicar els nous currículums el curs vinent

Ho ha dit en una roda de premsa des del Departament, després que no pogués inaugurar el Saló de l'Ensenyament tal com estava previst perquè uns centenars de mestres hi han irromput reclamant la seva dimissió en la segona jornada de vaga de l'educació. Els sindicats veuen "insuficient" l'anunci del conseller i tornen a mobilitzar milers de docents als carrers

Un grup de docents irromp al Saló de l'Ensenyament de Barcelona, on hi ha prevista la compareixença del conseller d'Educació, Josep González Cambray, en el marc de la segona jornada de la vaga educativa.
Un grup de docents irromp al Saló de l'Ensenyament de Barcelona, on hi ha prevista la compareixença del conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en el marc de la segona jornada de la vaga educativa. María Belmez / ACN

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha reconegut el "cansament" dels docents després de dos anys de pandèmia i ha anunciat que els centres que ho considerin oportú no hauran d'aplicar els canvis curriculars proposats pel curs que ve i que "imposa" la LOMLOE, llei estatal. Ho ha fet en una roda de premsa al Departament, després que hagués de cancel·lar la inauguració del Saló de l'Ensneyament perquè alguns centenars de mestres hi han irromput en la segona jornada de vaga del sector educatiu. 

Tot i que han perdut força, les mobilitzacions convocades pels sindicats del sector han tornat a aplegar milers de docents als carrers de diverses ciutats catalanes i les organitzacions de treballadors tenen clar que continuaran manifestant-se, després de titllar d'"insuficient" l'anunci del conseller. 

Educació xifra en el 15% el seguiment de la segona jornada de vaga, mentre que els sindicats l'eleven al 45%

Gonzàlez-Cambray havia d'inaugurar el Saló juntament amb la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis. A primera hora, els manifestants han accedit al recinte per la porta d’accés principal amb pancartes i xiulets. Entre les proclames principals, reclamen la dimissió del conseller per les seves polítiques i exigeixen al president del Govern, Pere Aragonès, que intervingui en el conflicte.

No haver de modificar els currículums el curs vinent era una de les demandes dels sindicats, que van convocar una vaga de cinc dies que va arrencar aquest dimarts. El "detonant" va ser l'anunci del Departament del nou calendari escolar sense haver-lo negociat prèviament amb la comunitat escolar, tot i que ja hi havia un "malestar evident" acumulat per la manca de recursos i diàleg, així com el "desgast" de la pandèmia.

Gonzàlez-Cambray ha reconegut que les dades del seguiment de la vaga, que en la segona jornada xifra en un 15% a l'escola pública i un 7,6% a la concertada, demostren "clarament un cansament" dels mestres. Una realitat que, ha assegurat, tindran en compte, però també ha reclamat als sindicats que "tornin a asseure's a les meses sindicals, on hem de parlar". Els sindicats, però, eleven el seguiment de la vaga al 45%.

16/03/2022 - Una imatge de la manifestació del sector de l'ensenyament a Barcelona d'aquest dimecres, en el segon dia de vaga.
Una imatge de la manifestació del sector de l'ensenyament a Barcelona d'aquest dimecres, en el segon dia de vaga. ACN

La USTEC veu "increïble" el canvi de posició del conseller

El sindicat majoritari de professors, USTEC, ha reaccionat a les mesures que ha anunciat aquest matí el conseller Cambray: "Ens semblen insuficients". Respecte a una de les cessions que ha fet el departament -ajornar l'aplicació dels nous currículums-, el mateix sindicat argumenta que és "increïble" que dimarts fos innegociable i ara s'hagi concedit. Demanen una "resposta ferma" a la resta de les seves reivindicacions i anuncien resistència: "si el conseller és immobilista, nosaltres també ho serem".

A Barcelona, la manifestació d'aquest dimecres ha aplegat unes 10.000 persones, per sota de les més de 20.000 que s'havien mobilitzat dimarts. La protesta ha arrencat a la plaça dels Països Catalans i ha acabat a les portes del Saló de l'Ensenyament. A Girona la protesta ha congregat un miler de docents, a Tarragones uns 2.000, mentre que a Manresa se n'han reunit uns 300. 

El nou calendari, inamovible

Pel que fa a la reversió de les retallades, una altra de les demandes dels mestres, Gonzàlez-Cambray ha assegurat que "per primera vegada en 10 anys" s'ha començat a fer i també a "donar resposta a algunes demandes històriques". Per exemple, reduir ràtios, estabilitzar les plantilles i desplegar més recursos per l'alumnat vulnerable. Pel que fa al calendari, ha explicat que l'avançament de l'inici del curs una setmana "no està a debat" tot i que el Departament està pensant "propostes de millora" sobretot pel que fa a les activitats que s'oferiran en horari de tarda, ja que durant el setembre es farà jornada intensiva.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?