Público
Público

Catalunya i Califòrnia lideren una aliança per fer front a la sequera a les regions de clima mediterrani

Han firmat el compromís de crear l'Associació d'Acció Mediterrània pel Clima (MCAP) en el marc de la COP28 a Dubai. Ja s'hi han adherit una quinzena de territoris d'arreu del món

COP28
L'acord s'ha firmat en el marc de la Cimera Mundial del Clima COP28 a Dubai.  ALI HAIDER / AgÈncia EFE

Catalunya i Califòrnia lideraran una aliança per fer front a la sequera en els territoris de clima mediterrani. L'acord s'ha materialitzat quan el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha signat a la Cimera Mundial del Clima COP28 un compromís amb Califòrnia per la creació de l'Associació d'Acció Mediterrània pel Clima (MCAP)

Representants d'una quinzena de regions del clima mediterrani d'Àfrica, Austràlia, Europa i Amèrica ja s'han sumat a l'aliança, amb la voluntat de col·laborar i donar-se suport mútuament per fer front a la sequera, al canvi climàtic i a la pèrdua de biodiversitat. Els governs de Catalunya i Califòrnia ja fa un any que treballen conjuntament per tirar endavant el projecte.

Les regions mediterrànies són vulnerables al canvi climàtic i a la pèrdua de biodiversitat

Els objectius principals són mantenir-se per sota del límit d'augment de temperatura d'1,5 graus, protegir les àrees naturals i restaurar, com a mínim, el 30% dels ecosistemes degradats de cara al 2030. També es volen assolir els compromisos de l'Acord de París de 2015 i del Marc Global de la Biodiversitat de Kunming-Montreal del 2022.

L'MCAP comptarà amb el suport d'un secretariat liderat per Resilient Cities Catalyst, una organització internacional sense ànim de lucre amb oficines a Nova York (EUA) i Atenes (Grècia).

Les bioregions mediterrànies cobreixen quatre milions de quilòmetres quadrats, el 2% de la superfície total, a la conca del Mediterrani, Califòrnia, Xile, Sud-àfrica i Austràlia. Es tracta de zones amb una taxa de pèrdua de biodiversitat molt elevada i són molt vulnerables als efectes del canvi climàtic.

De fet, segons el Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC), les regions mediterrànies s'escalfen un 20% més ràpid que la mitjana mundial. La sequera, les onades de calor extrema o l'augment del nivell del mar són problemàtiques que ja ens afecten però que cal aturar d'immediat perquè si no, no paran d'incrementar-se. Els experts també subratllen la necessitat d'alinear les polítiques dels governs locals i regionals i d'obtenir suport institucional i financer.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?