Preguntes i respostes sobre la fase preemergència per sequera: què significa?
Des d'aquest dimecres afecta uns 6 milions de persones dels 202 municipis que s'abasteixen de la conca Ter-Llobregat, entre ells la ciutat de Barcelona, la seva àrea metropolitana i Girona
Aleix Camprubí i Pont / ACN
Barcelona-
La fase de preemergència per sequera afecta des d'aquest dimecres a la major part de Catalunya. Després de la publicació del decret al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), aquesta nova situació contempla 202 municipis que s'abasteixen de la conca Ter-Llobregat, entre ells la ciutat de Barcelona, la seva àrea metropolitana i Girona. En total són uns 6 milions de persones els afectats per aquest semàfor rosa de la sequera, l'últim abans del vermell d'emergència.
Què suposa el canvi de fase per als ciutadans?
El canvi de fase implica una reducció de la dotació màxima d'aigua per habitant i dia, que passarà dels 230 als 210 litres. Per altra banda, es limita encara més la dotació d'aigua permesa per al reg de superfícies de gespa destinades a l'esport federat, que passa de 450 a 200 m³ per hectàrea al mes. El límit de 200 m³ s'aplicarà per entitat, cosa que implica que els clubs més grans, com poden ser el Barça o el Girona, hauran d'ajustar els seus consums substancialment. La resta de restriccions es mantenen igual que en fase d'excepcionalitat.
A qui afecta la preemergència?
L'entrada en fase de preemergència afecta prop de 6 milions de persones, 202 municipis i 14 comarques. En concret, les unitats d'explotació afectades són embassament del Ter, embassament del Llobregat, i embassament del Ter-Llobregat, amb municipis de l'Alt Penedès, l'Anoia, el Bages, el Baix Empordà, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Berguedà, el Garraf, el Gironès, el Maresme, la Selva, el Solsonès, el Vallès Occidental, i el Vallès Oriental.
En quin moment es troben els embassaments?
Els recursos d'aigua als embassaments de les conques internes de Catalunya es troben actualment al 17,87% de mitjana, segons les dades actualitzades aquest migdia per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). "El moment és molt crític, estem davant d'una emergència nacional", ha afirmat darrerament el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, fent una crida a l'estalvi d'aigua abans d'arribar al llindar d'emergència. D'altra banda, els de Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, de mitjana estan al 36,74% de la seva capacitat.
Quins municipis superen els 210 litres?
L'ACA ha actualitzat les dades de consum d'aigua per municipis del mes d'octubre, on una vintena de poblacions afectades per la fase de preemergència superen la dotació de 210 litres. Es tracta, entre d'altres, de Granollers (Vallès Oriental), que a l'octubre va registrar un consum de 224 litres per persona i dia, Alella (Maresme), amb 227 litres, Llinars del Vallès (Vallès Oriental), amb 229 litres, Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), amb 225 litres, o Olesa de Montserrat (Baix Llobregat), amb 224 litres. En el cas de les capitals, a l'octubre el consum es va situar en 170 litres per persona i dia a Barcelona, i en 205 litres a Girona.
Per què s'ha entrat en la nova fase?
L'entrada en vigor d'aquesta nova fase és una reacció a la manca de pluges persistent que pateix el territori. Segons va indicar el Meteocat fa unes setmanes, Catalunya viu la sequera més greu mai registrada: la magnitud dels dèficits de precipitació, l'extensió de les zones afectades i la durada del fenomen fan que se superi el precedent més extrem, la sequera dels anys 2005-2008. L'actual és una fase prèvia a la d'emergència, que no està prevista al Pla Especial de Sequera del Govern.
Es pot entrar en fase d'emergència?
Els únics àmbits que es troben actualment en fase d'emergència a Catalunya són els 36 municipis que depenen de l'embassament de Darnius Boadella i l'aqüífer de Fluvià-Muga (Alt Empordà) i de l'aqüífer de Riudecanyes (Baix Camp). Mascort ha recordat recentment que les previsions del Meteocat per a les pròximes setmanes i fins al gener "no són bones" per al sistema Ter-Llobregat, que és el que abasteix a la major part de la població de Catalunya. El conseller ha admès que la situació ha fet que l'executiu hagi avançat les previsions d'entrada en fase d'emergència.
Quines restriccions contempla l'emergència?
En cas d'entrar en fase d'emergència, les restriccions de l'executiu afectarien el consum domèstic, amb iniciatives com la reducció de la pressió de l'aigua als domicilis. La mesura es posarà sobre la taula, però, en cas de tirar endavant, "s'haurà de fer de manera molt quirúrgica", ha apuntat el conseller. El president Pere Aragonès ha admès que "en les properes setmanes, d'aquí a un mes o mes i mig" es podria entrar en emergència per sequera.
Portaran aigua en vaixells a Barcelona?
La Generalitat manté "permanents converses" amb el Ministeri per a la Transició Ecològica per transportar aigua amb vaixells carregats d'aigua per abastir la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana, en cas que sigui necessari. El president Aragonès ha admès que és una de les "mesures d'emergència" que està "ultimant" l'executiu català amb el Govern espanyol per afrontar la sequera. La ministra Teresa Ribera ja ha mostrat a Mascort la seva disposició a col·laborar en el transport d'aigua amb vaixells si calgués. El conseller ha insistit que l'arribada de vaixells carregats d'aigua és un escenari que s'ha de preveure, però que no s'espera fins just abans del pròxim estiu, si no plou el suficient durant tot l'hivern i la primavera: "És l'últim recurs", assegura.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..