Público
Público

Un centenar d'estudiants protesten contra la sentència del 25% de castellà a les aules i la nova llei d'universitats

S'han concentrat davant la delegació del Govern espanyol a Catalunya, on quatre d'ells s'han encadenat. Assenyalen l'Estat com l'"autèntic culpable" de l'actual situació del català i denuncien que la nova llei s'ha "fet a mida" per "desarticular" el moviment estudiantil

Quatre estudiants asseguts a terra i encadenats davant la delegació del Govern espanyol a Catalunya.
Quatre estudiants asseguts a terra i encadenats davant la delegació del Govern espanyol a Catalunya. Redacció

Prop d'un centenar d'estudiants s'han concentrat aquest dilluns al matí davant de la delegació del Govern espanyol a Catalunya per rebutjar la sentència del 25% de castellà a les escoles i la Llei de Convivència Universitària (LCU). Quatre dels estudiants s'han encadenat davant de les portes de la seu a Barcelona, en una acció promoguda pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i a la qual s'han unit altres joves del moviment estudiantil, expliquen els impulsors.

"Ens plantem perquè la supervivència de la nostra llengua no és possible dins el marc de l'Estat espanyol"

En un manifest, afirmen que l'Estat espanyol és l'"autèntic culpable" de l'actual situació del català i denuncien que la nova llei de convivència s'ha "fet a mida" per "desarticular" el moviment estudiantil. La portaveu nacional del SEPC, Marta Daviu, ha explicat que estan disposats a tot "per defensar la llengua".

D'altra banda, ha assenyalat que tot i que la "lluita" dins les universitats hagi deixat de ser legal, continua sent "legítima i necessària". "Ara ens plantem perquè la supervivència de la nostra llengua no és possible dins el marc de l'Estat espanyol", ha declarat.

Per la seva banda, la portaveu de la Coordinadora d'Assemblees Interuniversitàries, Anna Martín, ha afirmat que l'acció és per "lluitar contra les imposicions i la repressió" de l'Estat espanyol. A més, ha declarat que volen una universitat pública, de qualitat, dotada de recursos i "sobretot en català". "Per les nostres llengües i les nostres aules lluitarem i desobeirem", ha afirmat.

Desallotjament pacífic

Els mobilitzats han fet càntics durant la seva protesta, com "ahir, avui i demà, l'escola en català" o "Menys policia i més Educació", entre d'altres. Al cap d'una estona, els Mossos d'Esquadra han començat a treure els concentrats. Els agents han hagut d'arrossegar-ne alguns d'ells, però no hi ha hagut actes de violència. Finalment, la policia ha actuat sobre els encadenats, primer amb unes tenalles i després amb una serra radial, protegint degudament als concentrats.