Público
Público

Tensa cimera al més alt nivell entre Esquerra i Junts per avaluar l'estat de la coalició de Govern

Reunió d'Aragonès, Puigneró, Vilagrà, Borràs i les direccions dels dos partits per abordar la situació després de la Diada. La trobada, amb moments de forta tensió, arriba l'endemà de la proposta de l'ANC per declarar la independència durant la segona meitat del 2023

El president del Govern, Pere Aragonès, es dirigeix a la primera reunió del consell executiu després de vacances, acompanyat de la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i del vicepresident, Jordi Puigneró.
El president del Govern, Pere Aragonès, es dirigeix a la primera reunió del consell executiu després de vacances, acompanyat de la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i del vicepresident, Jordi Puigneró. Sílvia Jardí / ACN

Reunió d'alt nivell entre Govern, ERC i Junts. Tal com ha avançat El Periódico i ha pogut confirmar Públic, el president de la Generalitat, Pere Aragonès; el vicepresident, Jordi Puigneró; la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; i la presidenta de Junts, Laura Borràs, s'han reunit aquest dimecres per abordar la situació política després de la Diada, i l'endemà que l'ANC proposés declarar la independència durant la segona meitat del 2023.

Segons explica l'ACN, a la trobada també hi han assistit el president i la portaveu del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové i Marta Vilalta; i el secretari general de Junts, Jordi Turull; el seu vicepresident i portaveu, Josep Rius; i el president del grup parlamentari, Albert Batet.

Segons algunes fonts coneixedores, la trobada ha acabat al voltant de les nou de la nit després de tota la tarda de reunió, i ha tingut lloc al Palau de Pedralbes. La cimera, de fet, ja estaria tancada des de la setmana passada, de manera que els i les protagonistes no haurien decidit realitzar-la com a reacció a la proposta de l'ANC.

Esquerra demana lleialtat a Junts

A la reunió entre la plana major del Govern i les direccions d'ERC i Junts, no exempta de moments de forta tensió, Esquerra ha demanat lleialtat al seu soci de Govern, i que aclareixi la seva estratègia, a més de deixar de desestabilitzar el Govern. La reunió ha estat "dura i exigent", segons diverses fonts presents al Palau de Pedralbes. Segons han expressat a Públic fonts de la presidència de la Generalitat "no es poden tractar altres temas si abans no hi ha una recuperació de la confiança i un compromís de lleialtat", informa Ferran Espada.

Per la seva banda, en una breu nota de premsa, Junts s'ha limitat a informar que les direccions dels dos partits s'han reunit en el marc dels contactes permanents entre les formacions per avaluar i analitzar el context polític actual.

Fonts presents a la reunió afegeixen que el partit de Borràs i Turull ha reclamat a ERC que analitzi què més es pot fer per complir el pacte de Govern. Junts va constatar a finals d'agost que "no es pot seguir així", i va emplaçar Esquerra a complir l’acord que va permetre investir Aragonès i formar la coalició de l'executiu.

El Govern i els dos partits confien en crear unes condicions mínimes de confiança per fer avançar el procés independentista. Des d'ERC, però, subratllen que no es pot crear cap espai de coordinació estratègica del moviment sense que hi hagi uns mínims de lleialtat i confiança, ja que no seria ni útil ni tampoc honest.

Tant a ERC com a Junts admeten i constaten que refer els ponts no serà ni ràpid ni fàcil, però confien que es podran anar creant unes mínimes condicions després de la reunió d'avui.

Al conclave s'hi ha tractat també la proposta de recuperar les reunions entre els tres partits -ERC, Junts i CUP- i les entitats independentistes, tal com consta a l'acord d'investidura. Tot i que sí que s'han anat celebrat algunes trobades en aquest sentit, fa molts mesos que es van deixar de realitzar per la incapacitat d'avançar.

ERC aposta per ampliar aquest espai de coordinació estratègica a altres actors del sobiranisme, a més de defensar el sentit de la taula de diàleg. Al seu torn, Junts posa èmfasi a coordinar l'acció dels grups parlamentaris independentistes a Madrid, alhora que critica que no hi hagi avenços en la negociació amb l'Estat.

El debat de política general està marcat amb vermell a l'agenda dels partits. Encara no hi ha hagut cap reunió amb avenços sobre iniciatives conjuntes dels diferents grups independentistes pel ple que dona el tret de sortida al curs polític al Parlament.

ANC: DUI el 2023

La reunió d'avui arriba l'endemà que l'ANC instés el Govern a declarar la independència de Catalunya "durant el segon semestre del 2023". L'entitat va proposar a Aragonès aquesta "data límit" perquè coincideixi amb la presidència espanyola de la UE. La proposta va arribar minuts abans que el president es reunís amb la pròpia Assemblea, Òmnium i l'AMI al Palau de la Generalitat.

La consellera Vilagrà, present a la trobada d'ahir -i a la d'avui- ja va rebutjar el termini del segon semestre del 2023: "No treballem amb desitjos. Volem guanyar de debò". Com a conseqüència, la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ja va acusar Aragonès de tenir una "postura immobilista" per haver descartat la seva proposta: "No hem trobat ni tan sols un "ho estudiarem"".

Poc després, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, va afirmar que la valoració de la consellera de la Presidència sobre la data límit de l'ANC per a la independència no respon al Govern i l'atribuïa només a Presidència. Tot i això, Puigneró ha matisat avui que "escoltar" la proposta de l'ANC no vol dir que sigui "l'única vàlida".

De la seva banda, el president d'Òmnium, Xavier Antich, ha explicat que els òrgans de decisió de l'entitat no han tingut temps de valorar la proposta de l'ANC que fixa el segon semestre de l'any que ve com a termini per a la independència.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?