Público
Público

El col.lectiu LGTBI demana la implicació dels Mossos d'Esquadra per aturar les discriminacions

L'Observatori contra l'Homofòbia insta el cos policial a atendre qualsevol discriminació LGTBIfòbica, més enllà de l'àmbit penal, i demana a les institucions més esforços en l'atenció a les víctimes

Les jornades organitzades per l'Observatori a Barcelona. OCH

LAURA SAFONT

L'Observatori contra l'Homofòbia (OCH), entitat impulsora de la Llei 11/2014 que lluita contra la discriminació del col·lectiu LGTBI, ha aprofitat que el 17 de maig és el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia per visibilitzar les necessitats que encara tenen a Catalunya. El seu president, Eugeni Rodríguez, ha demanat als Mossos d'Esquadra que rebin qualsevol denúncia d'una persona LGTBI encara que no sigui d'àmbit penal. “Tota persona que pateixi una agressió o discriminació LGTBIfòbica ha de poder denunciar-ho en el lloc més proper. Aquests llocs són les comissaries dels territoris”, ha defensat en un contacte amb als mitjans dimarts a la tarda al Pati Manning de Barcelona.

Durant la jornada, l'Observatori ha organitzat, amb el suport de l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona, una sèrie de debats sota el lema “Denunciem les agressions LGTBIfòbiques. Aturem la impunitat” per visibilitzar la importància que els cossos policials més propers, els Mossos d'Esquadra, atenguin qualsevol tipus de denúncia, encara que no sigui una agressió física. Rodríguez ha justificat la necessitat que els Mossos atenguin fins i tot els insults perquè “pot derivar en un delicte”. “Sembla que les agressions físiques tenen una importància gran, però l'impacte de l'insult pot derivar en afectacions sobre la salut”, ha raonat.

També ha recordat que aquest cos de seguretat té la potestat de decidir si aquestes denúncies passen a l'àmbit administratiu o judicial, en aquest cas si es detecta que pot haver-hi delicte penal. El procés de derivar l'incidència a l'Administració, com marca la llei 11/2014, no acostuma a registrar-se perquè, com ha recordat el president, encara no s'ha desplegat un organisme coordinador LGTBI a la Generalitat que pugui tramitar aquestes denúncies.

L'atenció a les víctimes, una assignatura pendent

Una altra reclamació de la jornada ha estat la necessitat de millorar l'atenció de les víctimes que pateixen LGTBIfòbia a tots els territoris catalans. Rodríguez, en una taula rodona amb el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós, ha exposat la urgència de materialitzar el conveni que han acordat la Generalitat i l'OCH perquè aquesta entitat, a través del seu Servei d'Atenció a les Víctimes, pugui atendre a qualsevol persona “en estat de vulnerabilitat”, i no només les que pateixen agressions. Aquest conveni, que ja existeix amb l'Ajuntament de Barcelona des de fa un any, s'hauria d'implementar aquest mateix mes maig amb la Generalitat.

Una llei que segueix sense reglament

El president de l'OCH ha tornat a denunciar que no s'hagi desplegat el reglament d'infraccions i sancions que preveu la Llei 11/2014, després de quasi tres anys de vigència, i quan fa només un mes el Parlament va demanar per unanimitat la seva implantació. “Canviaria molt el procediment per agilitzar les denúncies”, ha defensat. Per això, ha criticat l'anunci d'Amorós de la nova Llei d'Igualtat i No Discriminació que està tramitant el Parlament: “Si no hem estat capaços d'implementar la 11/2014, com fem una altra sense acabar la primera?”.

Amorós ha justificat que la nova llei interpel·la tota la ciutadania en la lluita contra tot tipus de discriminació, però Rodríguez ha demanat més temps i ha defensat que “no té el discurs contra l'odi que hauria de tenir”. El secretari d'Igualtat ha reconegut que no han dedicat els suficients mitjans per desplegar el règim sancionador de la llei, i ha defensat com a bona praxi administrativa disposar “d'un règim sancionador que és molt garantista”.

Augmenta el bullying LGTBIfòbic

Durant l'acte s'han exposat els resultats de l'informe de l'estat de la LGTBIfòbia del 2016 que ja va anunciar Públic, recordant que han augmentat els casos de bullying LGTBIfòbic a Catalunya i que el col·lectiu transsexual ha assolit una major visibilització gràcies a les conquestes en els drets a la salut. Per això, la directora de l'estudi, Elena Longares, ha demanat “treballar més en la prevenció d'aquest tipus de bullying”.

Eugeni Rodríguez, preguntat per aquest diari, ha avançat que el Departament d'Ensenyament de la Generalitat ha presentat aquesta setmana un protocol en aquesta direcció, però ha lamentat que no s'hagi fet amb la col·laboració de l'Observatori. Per a ell, “és substancial canviar el paradigma de no atenció a la víctima del bullying escolar i el seu entorn”.

El Dia Internacional contra la LGTBIfòbia ens recorda, com ha anunciat Rodríguez, que encara hi ha més de 72 països arreu del món que tenen lleis restrictives i discriminatòries contra els col·lectius que conformen el grup LGTBI. En particular, ha condemnat els episodis de violència que estan patint aquestes persones a Txetxènia.