Público
Público

El Consell Assessor de Participació i Acció Social d'Agbar reforça els projectes contra l’emergència climàtica i l’exclusió social 

Algunes de les iniciatives impulsades són la transformació de les plantes depuradores en ecofactories, la creació d’un hub de l’aigua a Barcelona o l’acord per a un pacte social per a una reconstrucció sostenible i inclusiva.

Els membres del Consell Assessor d'Agbar.
Els membres del Consell Assessor d'Agbar, a les instal·lacions de la companyia. AGBAR

El Consell Assessor de Participació, Transparència i Acció Social d’Agbar, que conclou avui els seus treballs, ha presentat les principals propostes que ha posat en marxa la companyia a partir de les recomanacions traçades pel Consell en els últims dos anys de treball. L’objectiu principal del Consell Assessor ha estat contribuir a avançar en els reptes que afronta la gestió de l’aigua davant de l’emergència climàtica i amb compromís social, en el marc de la pandèmia de la Covid-19.

Segons Àngel Simon, president d’Agbar: "El Consell Assessor d’Agbar s’ha consolidat, durant els últims dos anys de treball, com un espai de debat i de reflexió profunds, amb una visió interdisciplinària i que ens ha fet de guia per reforçar encara més el nostre compromís amb el territori i la ciutadania". 

El Consell, que conclou amb aquest acte la seva activitat, va ser creat el gener de 2019 i està format per 15 persones externes a la companyia i referents en el seu àmbit d’expertesa. Al llarg del 2020, l'ens ha continuat amb la tasca iniciada i ha celebrat 4 sessions plenàries, 2 sessions monogràfiques i 22 sessions de treball i tallers en format digital. En l’acte d’avui s’han presentat els resultats principals fruit d’aquest grup de treball.

Desafiaments presents i futurs

Durant l’acte, en una primera taula rodona s’han contextualitzat quins són els desafiaments principals en què s’ha centrat l’activitat del Consell Assessor aquest any.

Entre les diverses intervencions, Tomàs Molina, cap de Meteorologia de Televisió de Catalunya i professor associat de la Universitat de Barcelona, ha parlat de la necessitat d’abordar el canvi climàtic i del paper de la gestió de l’aigua: "L’aplicació de tecnologia al cicle de l’aigua ha de permetre que l’aigua, després de passar per les nostres ciutats, pugui ser reutilitzada per assegurar-ne el subministrament en el futur".

Oportunitats per fer front als reptes mediambientals

Segons ha explicat l'empresa en un comunicat, un dels eixos en què s’ha centrat l’activitat del Consell Assessor d’Agbar és la resposta als reptes mediambientals, especialment des de la gestió de l’aigua. En aquest àmbit, una de les iniciatives d’Agbar que s’ha reforçat amb les contribucions del Consell Assessor és la transformació de les plantes depuradores en ecofactories: instal·lacions que reutilitzen el 100% de l’aigua, que produeixen l’energia que consumeixen i que minimitzen els residus generats, amb un impacte positiu en l’entorn que les envolta i en la conservació de la biodiversitat.

En aquest aspecte, Ramon Folch, socioecòleg i president d’ERF (Estudi Ramon Folch i Associats) ha afirmat que "cal adoptar formes de producció, distribució i consum que siguin resilients: és hora d’implementar l’economia circular, també en el cicle de l’aigua".

Per la seva part, Javier Pacheco, secretari general de CCOO a Catalunya, ha posat en valor la relació entre la recuperació sostenible i l’ocupació verda: "Cal impulsar un canvi de model productiu basat en el coneixement, la sostenibilitat i la circularitat, amb una aposta per transformar estructuralment l’economia i crear ocupació verda de qualitat en el territori".

La construcció d’un hub de l’aigua a Barcelona

En el marc de l’activitat del Consell Assessor d’Agbar, hi ha hagut consens entre tots els membres en la necessitat de promoure les aliances per aconseguir un major impacte dels projectes. Un dels projectes que s’ha posat en marxa és la creació d’un hub sobre coneixement de l’aigua a Barcelona, que uneixi un ecosistema d’innovació, tecnologia i formació amb un espai obert per a la ciutadania, amb voluntat de sumar esforços.

Jordi Hereu, exalcalde de Barcelona, ara president d’Idencity i d’Hispasat, ha afirmat que "l’àrea metropolitana de Barcelona compta amb infraestructures, coneixement i empreses de referència per esdevenir un hub a escala mundial de la gestió de l’aigua".

Per a Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball, ha exposat que "la realització de grans projectes transformadors fa imprescindible la col·laboració entre les administracions públiques i l’empresa privada per respondre als Objectius de Desenvolupament Sostenible".

Per la seva banda, Camil Ros, secretari general de la UGT a Catalunya, ha afirmat que "els acords entre cadascuna de les parts permetran generar ocupació de qualitat en un sector prioritari com és l’aigua i consolidar les bases per construir un model de societat equitatiu, solidari, competitiu i resilient, sobretot en el context de crisi en el qual estem immersos".

Ocupació de qualitat i reconstrucció verda

Segons la companyia, per tal de transformar el model de gestió de l’aigua i respondre als reptes actuals de la ciutadania, des d’Agbar, i amb la guia del Consell Assessor, s’està impulsant el pacte social, una iniciativa que busca actuar en tres eixos: la solidaritat, per garantir l’accés a l’aigua a tots els col·lectius vulnerables; l’ocupació, per generar llocs de treball de qualitat, i la reconstrucció verda, per impulsar la transició ecològica.

Sobre aquesta proposta, Miquel Roca, soci fundador i president del despatx d'advocats Roca Junyent, ha afirmat que "la sostenibilitat, entesa com un compromís bàsic de tots els operadors del mercat, demana aprofundir en el fet que un pacte social com el que es proposa tiri endavant".

Jordi Giró, president de la CONFAVC (Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya), ha apuntat la necessitat d’entendre els conceptes que componen el rebut de l’aigua: "La claredat i la transparència de la informació de la factura són imprescindibles. Agrupar els conceptes en funció de si estan vinculats o no al cicle de l’aigua representa un bon pas cap a l’assoliment d’una ciutadania més informada".

I entre altres intervencions, Dolors Camats, directora de la Cooperativa Obrera d'Habitatges El Prat de Llobregat, SCCL, ha incidit en la necessitat d’entesa entre totes les parts: "Si alguna cosa hem après del moment que estem superant és que ningú, cap actor institucional o polític, social o econòmic, no pot fer-ho sol. Aquesta necessitat d’entesa ha de ser fruit de la responsabilitat de cada un dels actors implicats, públics, privats o individuals. I el nostre deure és exigir-la".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?