Público
Público

DIADA CATALUNYA L'acte institucional de la Diada serà el dia 10 i es dedicarà a la democràcia i la llibertat

En l'acte s'homenatjarà persones i col·lectius "que més s'han significat al llarg de la història recent per la seva defensa de la democràcia i la llibertat", com l'afroamericana Rosa Parks, la supervivent a un camp nazi Neus Català i els col·lectius LGTBI.

Lluís Guinó i Jordi Turull han presentat l'acte institucional de la Diada. EUROPA PRESS

europa press

L'acte institucional de la Diada organitzat pel Govern i el Parlament se celebrarà el dia 10 de setembre a les 21.30 al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona i tindrà com a eix temàtic "els drets humans per la democràcia i la llibertat" . Ho han explicat aquest dijous en roda de premsa al Parlament el vicepresident primer de la Cambra, Lluís Guinó, i el conseller de Presidència, Jordi Turull.

Turull: "No crec que cap dels 135 diputats rebutgi l'acció que va fer Rosa Parks"

En l'acte s'homenatjarà persones i col·lectius "que més s'han significat al llarg de la història recent per la seva defensa de la democràcia i la llibertat", com l'afroamericana Rosa Parks, la supervivent a un camp d'extermini nazi Neus Català i col·lectius LGTBI.

Turull ha dit que aquests col·lectius i personalitats han protagonitzat accions democràtiques i transformadores que són "compartides per tots els partits catalans", de manera que no comprendria que algun dels grups no participés en l'acte -el PP i Ciutadans no ho van fer el any passat per considerar-lo de part i vinculat al procés independentista-. Ha insistit que l'acte s'ha organitzat perquè tothom se senti còmode en la defensa dels drets fonamentals com són la democràcia i la llibertat: "No crec que cap dels 135 diputats rebutgi l'acció que va fer Rosa Parks".

També ha reivindicat l'eix temàtic de l'acte institucional d'aquest any "pel moment en què s'està" a Catalunya, protagonitzat pel referèndum anunciat per a l'1 d'octubre, i ha dit que el govern català i el Parlament volen enviar el missatge als ciutadans que els petits gestos poden engendrar grans canvis. La llibertat també protagonitza el cartell de l'acte: sobre un fons groc apareix la paraula '11LLIBERTAT' amb un 11 inicial d'efecte mirall que fa un "joc de paraules gràfic" que uneix el concepte llibertat i la data de l'11 de setembre, i que al seu torn simbolitza les quatre barres de la senyera.

Detalls de l'acte

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, encapçalaran l'acte i l'iniciaran passant revista a la formació de Guàrdia d'Honors dels Mossos d'Esquadra per posteriorment hissar la senyera. L'acte es dividirà en sis blocs protagonitzats per diferents drets universals, i comptarà amb la participació dels actors Jordi Bosch, Míriam Iscla, Mima Riera i Peter Vives; el poeta Feliu Formosa, i diverses orquestres, músics i cors.

L'acte estarà precedit pel lliurament a les set de la tarda al Parlament de la Medalla d'Honor de la Cambra en la Categoria d'Or als Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Urbana de Barcelona i diversos serveis d'emergències per la seva actuació després dels atemptats jihadistes a Barcelona i Cambrils.

Hi haurà actes institucionals commemoratius a les quatre capitals catalanes i a 12 delegacions del Govern

Després que Cs, el PSC i el PP demanessin donar també aquesta medalla a les forces i cossos de seguretat estatals, Guinó ha demanat "deixar de banda les polèmiques", i ha recordat que la decisió d'atorgar aquest reconeixement a col·lectius catalans es va aprovar per unanimitat a la Mesa del Parlament.

També hi haurà altres activitats que giraran al voltant de la Diada: el dia 11 començarà amb la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova a les 9 del matí, i al llarg de la jornada s'obriran les portes de la Generalitat als ciutadans.

A més, hi haurà actes institucionals commemoratius a les quatre capitals catalanes i a les delegacions del govern català a Madrid, Brussel·les, Ginebra, Paris, Londres, Berlín, Washington, Àustria, Bratislava, Roma, Lisboa i Varsòvia. Sobre la participació del Govern en la manifestació sobiranista del 11 de setembre, Turull ha dit que s'abordarà al Consell Executiu de dimarts que, tot i que ha avançat que "no serà gens diferent a la d'altres anys".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?