Público
Público

Una dotzena de CAP protesten a Barcelona per reclamar espais dignes 

Els impulsors de la concentració a plaça Sant Jaume són el CAP Raval Nord, el CAP Gòtic i el CAP Passeig de Sant Joan, en situació "especialment crítica". Denuncien que la Covid-19 ha posat de manifest una "manca de previsió històrica" en l'atenció primària.

Una de les protestes del CAP Gòtic. TWITTER
Una de les protestes del CAP Gòtic. TWITTER

públic

Una dotzena de Centres d'Atenció Primària (CAP) de Barcelona s'han manifestat aquest dilluns a la plaça Sant Jaume per reclamar espais i infraestructures "dignes". Consideren que l'emergència sanitària per la Covid-19 ha agreujat la situació i ha posat de manifest una "manca de previsió històrica" en l'atenció primària, que demanen que es prioritzi amb "recursos, espais i infraestructures dignes". 

Al manifest unitari afirmen que hi ha diversos CAP a Barcelona "en situació d'emergència per la falta d'espai", i en condicions "especialment crítiques" s'hi troben el CAP Gòtic, el CAP Passeig Sant Joan/Carles I i el CAP Raval Nord, impulsors de la protesta. També tenen "condicions clarament deficitàries" els centres de Ramón Turró, Besòs o La Pau, afirmen. També signen el manifest els treballadors del CAP Sanllehy, CAP Sant Martí, CAP Camp de l'Arpa i CAP la Mina, entre d'altres.

A més de demanar espais dignes, els centres signants reclamen a les administracions que es comprometin a fer una "planificació acurada i prioritària a curt, mitjà i llarg termini" de l'atenció primària, i alerten que no fer-ho suposa un risc per la salut de la població.

El resultat de les reivindicacions

Els tres CAP impulsors, que fa anys que reclamen una millora de les condicions, van manifestar-se ja durant la setmana passada, i divendres fonts del CAP Passeig Sant Joan/Carles I van anunciar que havien arribat a un acord amb l'Ajuntament i la Generalitat per fer un annex provisional del centre en un solar del carrer Ali Bei. Tot i això, segueixen en lluita per aconseguir un sol CAP per tot el barri del Fort Pienc. El CAP Gòtic també va obtenir fruits de les reivindicacions, i l'Ajuntament s'ha compromès a ampliar l'espai amb mòduls provisionals a la plaça Joaquim Xirau, però segueixen reivindicant un CAP nou.