Cargando...

Dubtes sobre la legalitat de moltes de les 700.000 multes en estat d'alarma

Interior va anunciar a principis de setmana que el nombre de propostes de sanció ja ascendeix a 667.437. L'Advocacia de l'Estat i diferents experts dubten que Interior pugui sancionar per "desobediència" als ciutadans que no hagin desoït una ordre concreta d'un agent de Policia. També adverteixen de la dificultat de tramitar aquest nivell de sancions en només un any.

Publicidad

Durant el cap de setmana s'han aixecat 627 propostes de sancions i s'han detingut a 17 persones.

madrid, Actualizado:

Des de l'inici de l'estat d'alarma, el passat 15 de març, fins a aquest dilluns 20 d'abril les Forces i Cossos de Seguretat han elevat un total de 667.437 propostes de sanció a les respectives delegacions del Govern espanyol. És a dir, s'ha interposat una mitjana de gairebé 20.000 propostes de sanció diàries per saltar-se el confinament. La quantitat de sancions és elevada, més encara si es compara amb el nombre de sancions a Itàlia, el país europeu més fàcilment comparable a Espanya en la gestió i efectes de la pandèmia del coronavirus.

Publicidad

"Per sancionar un ciutadà per desobediència, aquest ha de desobeïr les instruccions concretes i individuals d'un agent", assenyala Presno Linera

Click to enlarge
A fallback.

Per una altra, el nombre de sancions és tan elevat que també s'estan plantejant dubtes sobre si serà viable que l'Administració tramiti un número tan elevat de propostes de sanció en un any, temps disponible fins que prescriu la proposta efectuada pels agents de policia. Finalment, diverses organitzacions de drets humans continuen denunciant actuacions desproporcionades i "arbitràries" dels Cossos i Forces de seguretat que, de moment, no estan sent investigades per les autoritats competents.

Desobediència a un agent o a l'estat d'alarma?

El principal dubte que generen les propostes de sanció que estan elevant les forces policials és el seu encaix legal. Des del Ministeri de l'Interior s'ha anunciat que les multes es tramitaran a través de la Llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana i que el fet de sortir al carrer sense motiu aparent serà castigat com una infracció de desobediència a l'autoritat, el que suposa una multa de 601 euros. L'argument és que la ciutadania ja coneix l'ordre concreta de confinament general, les excepcions que permeten sortir al carrer i, per tant, quan decideixen desoir aquest mandat ja estan incorrent en una infracció de desobediència.

Publicidad

El Defensor del Poble també ha anuciat l'obertura d'una investigació sobre si s'està actuant de forma "correcta i proporcional"

"Aquesta interpretació d'Interior atempta contra els principis més bàsics del Dret. Si es cometés una infracció cada vegada que un ciutadà ignora una llei, absolutament totes les condemnes anirien acompanyades d'una sanció per desobediència", explica Amelang.

Publicidad

Excessos en les actuacions policials

Des de diferents organitzacions de juristes i en defensa dels drets de la ciutadania també han anat acumulant casos en els quals els cossos policials podrien haver incorregut en desproporcionalitat o ús excessiu de la força.

Publicidad