Público
Público

Els Mossos capturen un franctirador 'llop solitari' que volia matar Pedro Sánchez

Manuel Murillo Sánchez, un expert tirador de 63 anys, planejava atemptar contra el president com a venjança per l'ordre d'exhumació de les restes de Franco i va ser detingut al seu domicili de Terrassa, on tenia un arsenal de 16 armes de foc, inclosos rifles d'alta precisió i un subfusell d'assalt. Deia estar disposat a "sacrificar-se per Espanya".

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al costat d'altres personalitats la passada desfilada del 12 d'octubre. EFE

Tenia la voluntat, la preparació, l'armament i el fanatisme suficients per donar al blanc: el president del Govern, Pedro Sánchez. A més, és un tirador excel·lent, el millor dels del club de tir olímpic del Vallès on practicava i competia amb èxit des de feia molts anys, fins a convertir-se en un expert en armament; un franctirador avançat capaç no només de modificar armes curtes o llargues, sinó fins i tot de construir-les.

Amb una gran capacitat de treball –quan tenia 30 anys se li va ficar al cap fer la marató i va aconseguir convertir-se en un bon corredor de fons–, i un historial familiar de problemes psicològics, als seus 63 anys Manuel Murillo Sánchez es va inflamar contra el líder socialista arran de l'anunci que s'exhumarien i es traurien del Valle de los Caídos les restes del seu admirat Francisco Franco.

Així que aquest vigilant de seguretat privada –amb llicència d'armes per la seva professió i la seva afició esportiva– va començar a buscar còmplices per acabar amb aquest "roig de merda" –com va escriure en un grup reduït de WhatsApp– amb el qual compartia un dels cognoms. Mai havia participat en actes violents, encara que freqüentés ambients ultradretans, per la qual cosa no tenia antecedents policials de cap mena, així que era molt difícil que les forces de seguretat es fixessin en ell.

És a dir, era el perfecte llop solitari: "Un zero a l'esquerra amb permís d'armes, amb un mestratge en el tir que no cridava l'atenció, igual que no resultava sospitós que portés pistola, ja que la necessitava per la seva feina", explica a Público una font propera a la recerca, després d'aixecar-se fa pocs dies el secret del sumari d'un procés que instrueix el Jutjat Nº3 de Terrassa (Barcelona), ciutat en la qual va néixer i on residia quan va ser finalment capturat pels Mossos d'Esquadra fa tres setmanes.

La veu d'alarma la va donar una usuària del xat tancat de WhatsApp en el que proferia la seva amenaça

La veu d'alarma la va donar una usuària d'aquell xat tancat de WhatsApp, en veure que Murillo passava de llançar contínues amenaces contra el líder del PSOE, a sol·licitar inequívocament suport logístic per cometre un atemptat contra Sánchez, aprofitant la seva perícia com a franctirador, la seva professió i el seu arsenal. A la seva edat, va confessar a sis dels seus contactes que no coneixia bé les eines d'Internet i els va demanar ajuda per obtenir l'agenda d'actes del president i la seva localització concreta en moments determinats.

No li importava ser després capturat, afirmava al xat: "Estic disposat a sacrificar-me per Espanya", va escriure. Va ser llavors quan va ser delatat als Mossos i van començar a rastrejar al personatge; aparentment un vigilant anodí que no pertanyia si més no a una agència de seguretat important perquè canviava sovint d'ocupació: vigilància nocturna de grans edificis o garatges que requerien porten armes.

Va ser en descobrir la seva gran perícia com a franctirador quan van sol·licitar l'ordre d'entrada, registre i detenció del subjecte. I no s'esperaven el que van trobar al seu domicili el passat 19 de setembre: 16 armes de foc curtes i llargues, inclòs un fusell d'assalt militar Cetme, un subfusell metrallador txecoslovac Skorpion vz. 61, i quatre rifles d'altíssima precisió, capaços d'encertar un blanc a 1.000 o fins a 1.500 metres de distància. Al seu cotxe portava dues pistoles, una d'elles modificada i il·legal.

Un 'manetes' de la transformació d'armament

Per descomptat, gran part d'aquest arsenal estava fora de la llei, i diversos fusells havien estat modificats per Murillo, reparant les perforacions al canó i altres punts de l'arma que es fan per inutilitzar-la. No hi ha dubte que era un manetes de la transformació d'armament.

Després de la seva detenció es va donar avís immediatament a Seguretat de la Moncloa, però l'Executiu va decidir que el millor era la discreció, així que no es va comunicar l'incident. No obstant això, en la recerca del cas van participar també el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil, que sempre intervé en els casos on hi ha armes de foc.

Quant a les diligències judicials, van passar del Jutjat de Guàrdia –el 2 de Terrassa, aquest dia– al d'Instrucció Nº3 perquè l'Audiència Nacional va rebutjar el cas, considerant que no es tractava d'una amenaça terrorista, sinó merament una "proposició d'homicidi d'autoritat", amb "tinença il·lícita" d'un "dipòsit d'armes".

Manuel Murillo està actualment a la presó incondicional al Centre Penitenciari Brians-2, a Sant Esteve Sesrovires, prop de Martorell, on va confessar només ingressar les seves intencions d'atemptar contra Pedro Sánchez. Queden pocs dubtes que ho hauria fet si hagués pogut, per la seva determinació i capacitat per cometre el crim.

El franctirador frustrat de Pedro Sánchez, d'ideologia d'ultradreta, és descendent de franquistes del seu poble natal, Rubí. Nascut el 1956, és fill de l'últim alcalde franquista rubinenc, Manuel Murillo Iglesias, qui va governar a la ciutat entre el 1962 i el 1977. Per la seva banda, Murillo Sánchez havia estat relacionat amb un entorn d'ultradreta des del 2015 segons organitzacions de seguiment i documentació de l'extrema dreta, tot i que a les xarxes socials guardava un perfil molt discret.

La Moncloa no veu en perill la seguretat del president

Aquest dijous, fonts de La Moncloa diuen que "en cap cas han vist compromesa la seguretat del president del Govern". Indiquen que "és una constant a la qual, per descomptat, no ens hem d'acostumar", i a la que estan sempre atentes les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat. 

Les mateixes fonts afirmen que d'ençà que s'ha conegut la notícia a través de Público, han rebut missatges amb nombroses mostres de seguretat amb el president del govern espanyol, qui vol enviar un missatge de tranquil·litat i recalcar que "és necessari seguir treballant per la serenitat en el debat polític". La Moncloa vol treure rellevància al fet, ja que, segons han informat, hi ha amenaces d'aquest tipus cada dia a les xarxes socials, però en aquest cas s'han pres mesures perquè l'individu tenia permís d'armes i podia considerar-se potencialment perillós.

Queda clar que a partir d'ara els serveis d'intel·ligència policials hauran d'estar atents a un nou i amenaçador perfil: el dels franquistes frustrats, sense filiació ni historial violent, que de sobte estan disposats a prendre les armes contra la Memòria Històrica.